Св. Йоан Рилски - покровител и образец

Бог изпраща на народите Свои избраници според духовните и обществените им нужди. Когато Българската църква е трябвало да се устройва и да се изгражда духовно, за да може в идните векове да изиграе своята забележителна роля в съдбините на нашия народ, Бог ни изпраща св. Йоан Рилски.
Св. Йоан безспорно се счита за основател на общежитийното монашество у нас. Но оценката на това негово дело не би била пълна, ако не отчетем и отражението на този вид монашество върху цялостния живот на българския народ. Манастирите в онази епоха събират духовни избраници, които изиграват важна роля за възхода на Българската църква и допринасят много, за да стане тя светилник на вярата, културата и просветата в живота на българския народ.
Но освен синовна почит за историческата роля на Рилския светец, всеки българин има към него и дълбоко лично отношение. Принебесната висота на този Божи угодник не остава задълго скрита в непристъпната Рилска пустиня. Скоро мнозина иноци и миряни се запътват към отшелническата му пещера, за да търсят от него мъдрост и напътствие и да изпросят молитвеното му застъпничество. Този поток от поклонници и просители не секва и до днес.
Св. Йоан е образец на духовно съвършенство не само за монасите, но и за всички християни. Макар и не всички да имаме призванието да вместяваме пълнотата на себеотречението в своето сърце, трябва да се вглеждаме в образа на преподобния отец и да се стремим към духовното съвършенство, до което е възлязъл. Въпреки различията в условията на живот, винаги ще има на какво да се поучим от житието и Завета му като християни и българи.
Той за всички ни е образец на вяра в Иисус Христос, дейно проявена според нуждите на живота и времето. За нас той е образец на молитвеник и в условията на всекидневния ни живот трябва да търсим тишината на параклиса в своето сърце и там да общуваме с Бога, с молитвата да се приобщаваме към божествения живот. Св. Йоан Рилски е образец на отричане от земните блага в търсене на небесните. Той ни увещава в своя Завет да не изпадаме в идолослужение пред „змията на сребролюбието”, а правилно да градираме своите ценности и цели. Първо да търсим Царството Божие и да живеем с повече доверие в промисъла Божий за насъщните ни нужди. Св. Йоан Рилски е образец на истински духовен и църковен градеж. Той ни учи да живеем дейно в Църквата - всеки според своята дарба и призвание, да се вграждаме в нея като живи камъни, защото всеки неин член е жив чрез живота на Тялото Христово. Свети Йоан е крепост на Православието. А на нас, на своите чеда, завещава неотменно да пазим светата православна вяра от всякакво злословие, да не я „примесваме с чужди и разни учения”. Свети Йоан е пример за нас в познаването на Свещ. Писание и наставленията на светите отци, учители и преподобни. Той е образец и на истинско дейно родолюбие. Неговото житие и историята на Рилския манастир свидетелстват за молитвеното и дейно участие в изграждането на по-добра съдба за народа ни. Св. Йоан и приживе и след блажената си кончина служи на българския народ, на когото е небесен покровител и постоянен застъпник пред Бога.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
        

Александра КАРАМИХАЛЕВА          

100 години Софийска духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

Софийската духовна семинария - училище с традиции
Ректорите на Софийската духовна семинария Св. Йоан Рилски от 1903 до 2003 г.
Първият ректор - Йоаким Бакалов
Ганчо Велев - Историк и родолюбец
Мисията на семинарския храм Св. Йоан Рилски
Св. Йоан Рилски - защо променяме името на светеца
Истинното училище в Господа
100 години Софийска духовна семинария Св. Йоан Рилски
Св. Йоан Рилски - покровител и образец
Из "Сиянието от Рила"
Делото на св. Йоан Рилски
Неугасващо огнище на православния християнски дух
Храмът Св. Йоан Рилски към Софийската духовна семинария
Ктитори за построяването на Семинарията в София
Почитта към Св. Йоан Рилски в Гърция - Атинският богослов проф. Димитриос Гонис открива неизвестни сведения за духовната общност на балканските народи
Архитектурата на Семинарията - Фридрих Грюнангер 1856-1929
Преди и след хиляда години

 

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!