СЪВРЕМЕННИ ПОДВИЖНИЦИ

Писмо до една майка,
която иска да кръсти детето си

От майка Гавриила

 виж още: Майка Гавриила, из книгата “Аскеза на любовта”

… Когато човек дойде в света, той идва създаден от Бога, но и призван да съедини душата си с Бога.

Това става единствено чрез Кръщението. Самият Христос ни казва: "не можете да се родите отново освен чрез Дух и вода."

"Истина, истина ти казвам, ако някой се не роди от вода и Дух, не може да влезе в Царството Небесно ". (Иоан 3:5)

По време на земния Си живот самият Той отиде при св. Йоан да се Кръсти и виждаме, че тогава слезе Светият Дух…

Годините минаваха и в потока на вековете хората отново паднахме в идолопоклонство и станахме безсилни да влезем в невидимото Божие тайнство.

Движение, разговори, смехове, радости, онова неспирно влез-излез от храма не ни оставят да чуем нито дума, а още по-малко да почувстваме нещо от това, което се случва на Земята през тези минути и с новопросветеното дете.

Ако бях на ваше място, щях да взема детенцето и още пет-шест истински приятели и бих отишла в параклиса на свети Георги, където се запознахме на онази Литургия, и където и самата аз почувствах едно рядко съкрушение в душата.

Всички разходи, пари, лукс, всичко онова, което демонстрира парично богатство, са смешни в очите на Бога.

Само като помислим, че в онзи час там се случва едно Таворско ……., което става само веднъж в живота на човека! Господ каза на Никодим: "Единението е възможно само ако се родиш отново - а отново се раждаш само в Дух и вода". … Когато момиченцето ти стане на 12 години, с Божията благодат идете на поклонение в Йерусалим, за да получи Благодатта на Йорданските води.

Всички пари, които имахте намерение да похарчите за празненства и подаръци за приятели - дори половината от тях са достатъчни - изпратете в Северен Епир (Албания) за кръщението на некръстени дечица, или в мисиите в Африка, за същата цел.

Бонбониерите ви да са прости.

Изпратете заедно с поканата и едно писмо до приятелите, в което кажете: "Съжаляваме, че няма да се състои празничен прием с обяд и пищно кръщение, но времената са такива, че се чувстваме длъжни да участваме в страданията на милиони деца по света и средствата ще се изпратят там. Кръстниците и ние ви благодарим за разбирането и оставаме завинаги единни в молитвата." … Но тъй като сме създадени свободни, моля те, скъсай писмото и го хвърли, ако не сте съгласни… Каквото и да направите, бъдете благословени. С Христова любов. о-в Егина, 1989.

  ***

Само Божиите хора, които не правят компромиси, се разпознават помежду си.

Самозащита. С други думи - егоизъм. Сигурността на християнина трябва да е в "Божията закрила".

Искаш нещата да стават така, както ти искаш? Престани да искаш! Приеми всичко и всички като Воля Божия или като Негово Допущение.

Към послушник: Бъди естествен! Говори с всички. В твоята простота ще проличи духовността ти.

Ако не заличиш от живота си думите "не" … и "утре", няма да стигнеш там, където би те искал Бог, който ти подарява всичко. Той ще ти дава и физическата сила, когато с твоето "да" и "сега" Му бъдеш послушен. Пророците, ангелите, светиите казваха: "Ето ме мен… нека ми бъде според думата Ти".

Всички безсмислици започват с "ако".

Не както си знаел, а както се случи.

Всеки човек е пратеник.

Нашето влияние, било за добро, било за лошо, извежда човека от посоката, която е избрал за него Бог. Трябва да я разбере сам. Затова трябва много да внимаваме.

Не помрачавай ума си с различни ереси, парарелигии и масонства. Всичко това е в "кошницата на суетата".

Йерусалим, за който в тропара се пее "Свети се, свети се", осветява всички. Който отиде там в своя час, ще получи Ръководство за пътя си.

Има хора, които настояват, съгласно своята воля, да унищожат физическата сила, която им е дал Господ, пребивавайки в едно постоянно състояние на свръхактивност и свръхдвижение.

Ако нямаме смелост в часа, в който ни призовава Господ, сме загубени.

Пожелавам ви винаги да бъдете в такова състояние, че Господ да може да ви движи свободно за Своето Дело по Своята Земя.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...