Новини

11 май в Рим

Виж още: Врачански митрополит Калиник - Слово на 11 май в Рим, произнесено на гроба на св. Кирил в базиликата "Сан Клементе"

Празникът на славянските просветители равноапостолните братя Кирил и Методий, които Православната църква чества на 11 май, тържествено бе отбелязан и от българската общност в Рим.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим на 10 май в Италия пристигна официална църковна делегация - Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник и Високопреподобният архимандрит Борис, главен секретар на Светия Синод.
На 11 май празникът започна с тържествен молебен в базиликата „Сан Клементе” на гроба на св. Константин-Кирил Философ.
Молебенът беше отслужен от митрополит Калиник, архимандрит Борис и дякон Иван Иванов (специализант в Рим). В службата взеха участие и много българи, учещи и живеещи в Рим.
Официални гости бяха министърът на външните работи Соломон Паси, посланикът на България във Ватикана доц. Владимир Градев и дипломати.
По традиция молебенът завърши с химна „Върви народе възродени”, в чието изпълнение се включиха всички, дошли да почетат паметта на св. братя Кирил и Методий.
Тържествено слово, посветено на празника произнесе Врачанският митрополит Калиник. Поздравление поднесе и министър Паси.
След това българската делегация бе приета от папа Йоан Павел II във Ватикана, където Негово Високопреосвещенство митрополит Калиник произнесе слово за великото дело на светите братя. Той благодари за възможността всяка година българската община в Рим, начело с духовници на Българската православна църква да чества с молебен на гроба на св. Кирил празника на Славянските просветители.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!