Документи

    Врачански митрополит Калиник

Слово на 11 май в Рим, произнесено на гроба на св. Кирил в базиликата "Сан Клементе"


Удостоени сме с великата Божия милост благоговейно да засвидетелстваме на това свято място дълбокото си преклонение пред личността и делото на св. Кирил-Константин Философ. Възправени сме пред величието на неговия сияен образ и незримо сме осенени с благослова на неговия реално присъстващ дух.
Трудно можем да обхванем и изразим тайната и величието на онова дело, на което се обрекоха жертвено създателите на славянската писменост. То е преди всичко дело равноапостолно, богоозарено. Чрез него като през духовни двери славянските народи преминаха в лоното на Евангелската светлина, в аналите на всемирната история и се приобщиха към духовната и материална култура на околния цивилизован свят. Чрез идеята за равенство на езиците светите братя вляха нов живот в устната културна традиция на славянските народи и я превърнаха в книжовна, вековечна. Оборвайки средновековната триезична ерес, те изведоха до успешен край усилията си за въвеждане в църквите на богослужение на разбираем за всички славянски език и за създаване на достъпен книжовен език и собствена славянска култура.
Огромен е нашият роден, български, отечествен дял във величавото Кирило-Методиево дело. „Светите Кирил и Методий - казва Българският патриарх Максим - ни обдариха с неоценими духовни блага: азбука, литературен език, книжнина, училище и църква. Живителните струи на тяхното дело са съпътствали вековната съдба на българския народ. Те са оставили своя отпечатък върху всички решителни стъпки, главни етапи и съдбоносни моменти в историческия друм на нашата Църква, на народ и държава” (На Господнята нива, т. I, с. 199).
Дълбок поклон пред светителските образи на Първоучителите на славянските народи в Европа свети Кирил и Методий и молитвени застъпници пред Бога за всестранно евангелско благополучие. Тяхното сияние и слава са непомръкващи в историята, пътеводители към бъднините. Да пребъде и процъфтява през вековете величавото и безсмъртно Кирило-Методиево дело! Амин.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!