АМВОН

Американски и Австралийски митрополит ЙОСИФ

Денят на св. Николай Мирликийски      

      Чудният старец с високото чело! Така го знаят ескимосите в Аляска. Така го наричат киргизите в Средна Азия. Така го поменават пътуващите по морета и океани. Така го търсят по време на виелици и сняг.

      Великият помагач с любим образ на светец! Така го знаят всички руски селища. Така го почитат във всеки славянски дом.

      Цялата Вселена го обича. Тачи го Православният Изток. Прекланя се пред светите му мощи и инославният Запад. Отдават му почит мохамедани. Празнуват деня му дори нерелигиозни.

      А ние с вас, православните българи? Ние също знаем житието му. Познаваме свещения му лик. С корона ли е на главата това е св. Николай Зимни. Гологлав ли е това е св. Николай Летни. Чудесен човек! Свят по живот, чист по сърце, силен по дух, пълен с благодат. Архиепископ, Чудотворец, Божи угодник, светител на Христовата църква. Правило на вярата, образец на кротостта, учител на въздържанието, изпълнител на Христовото евангелие. Колко храмове го имат за патрон! Колко домове имат неговата икона! Колко люде по света честват именния му ден! Това е св. Николай победител на народи!


Икона от Св. Николай от XIV вek, неизвестен автор от Тверската школа.

      На 6 декември 324 г. е блажената му кончина. 16 века оттогаз, а паметта му на праведник остава вечна. Днес го празнуваме с велелепие, на 9 май честваме пренасянето на светите му мощи. Всеки четвъртък ведно със светите апостоли го призоваваме в молитва за всяко добро и мир. Чуйте как е наречен в една негова молитва: “Надежда на християните, извор на чудеса, защитник на верните, кърмител на гладните, лекар на болните, покровител на моряците, освободител на осъдените, попечител на сираците, пазител на монасите, наставник на младежите, крепител на старците, радост за всички, които се трудят.”

      Да! Прекрасен в очите ни е животът на св. Николай! Всичко у него е богоугодно. Всичко за нас е поучително. Ако си млад можеш да се поучиш от младините му, които посветил на Бога. Ако си в зряла възраст можеш да се поучиш как трябва да живееш. Ако си стар по дни можеш да се възхитиш от подвига му на светец. Каквото и положение да заемаш в живота ела при св. Николай и ще намериш мъдра поука. Ако пък служиш на светия престол можеш най-много да научиш от него. Ние архиереите пък очи не трябва да сваляме от светителския му лик.

      И ако на Никулден празнуваме св. Николай, то не е само да отбележим, че той е покровител на моряците и търговците, да ядем рибник и да ходим на имен ден, да минем само с черкуване, запалена свещ и прослава на неговото име в храма. Още, още нещо е необходимо! Като си отидем у дома, да не го забравим. По съвета на св. апостол Павел да го помним, да имаме пред очи свършека на неговия живот, да подражаваме на вярата му, на добродетелите му. Да се обърнем към живота на нашето сърце, т. е. дали на младини сме прекарали богоугоден живот. Ако сме пропуснали жизнената си пролет, по думите на дядо Патриарх Кирил, то да гледаме да използваме лятото на нашия живот. За есента пък да не говорим, защото ако я изпуснем безплодна ще бъдем загубени и за тоя, и за вечния живот.

      Прочее, всеки от нас винаги да има пред очи св. Николай: в материално затруднение ли си викай от дън душа към него за помощ; изкушава ли те сатаната призови св. Николай от сърце; заплашва ли те буря в живота помоли му се от душа; налегне ли те съмнение или неверие прибегни до св. Николай; враг ли те нападне потърси го бързо в молитва; появи ли се някакво размирие в къщи побързай пак при св. Николай; страдаш ли от нещо лошо викай за милосърдие към него. Във всички тези нужди св. Николай е бил бръз помощник.

      И накрая, както е по обичая, задружно да го помолим с думите от Славата на Стиховните стихири: “Човече Божий..., не спирай да се молиш пред Господа за нас!” Амин.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                      

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!