Americani veniunt

Нова надежда за нашата Родина – нова надежда за нашата Църква

        На 5 август 2001 г. в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” богомолците на вечерното богослужение останаха изненадани от едно нетипично за нашата страна явление. В храма се пееха православни песнопения на английски и на български език. В края на службата Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф, който отслужи всенощното бдение, представи гостите от Америка – негови подопечни православни християни, нови членове на нашата Българска православна църква.

        На следващата сутрин групата православни американски християни участва в богослужение в софийския храм “Покров на Пресвета Богородица”. Светата Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф в съслужение с храмовото духовенство. Той представи на миряните от енорията и множеството гости от други столични енории американските гости – миряни и свещеници приели православието наскоро. Преди няколко месеца неголеми православни общини от бивши баптисти и католици търсят възможност да се присъединят към юрисдикцията на някоя от каноничните православни църкви. Бидейки “бездомни” те не могат да имат свещеници и да извършват тайнства.  Български студент в Бостън (Масачузет) ги съветва да потърсят контакт с Американския и Австралийски митрополит Йосиф от Българската православна църква. Още при първата среща те са впечатлени изключително много от нашия многоуважаем митрополит и правят постъпки за присъединяване на техните общности към нашата Църква. По думите на наскоро ръкоположения отец Майк от Калифорния, българската църковна общност в Америка е била изключително разтревожена от факта, че православни християни дълго време са били лишени от благодатта на светите Тайнства. Със спешно решение на Св. Синод тази пролет те са приети като членове на Американската епархия на Българската православна църква и са им ръкоположени седем свещеници.

        След св. Литургия в храм “Покров Богородичен”  бе организирана неформална среща на енорияшите с гостите от Америка. В сърдечен диалог хората обменяха идеи и впечатления.

        За американските православни християни най-интересно беше да научат повече  за православието в България, имащо многовековна история, носещо дъха на древнохристиянските времена. За нас пък по-интересно беше да разберем как живеят православните в страната-символ на секуларния живот.

        В откритите разговори това, което направи най-силно впечатление е фактът, че нашите братя са достигнали до Православието както по духовно-мистичен път, така и по пътя на разума, както сам сподели отец Патрик от щата Мейн. Пак по неговите думи, с времето той е разбрал, че именно Православието е коренът на вярата, на истината, а останалите деноминации просто са се отклонили от нея.

        Както разбрахме, повечето от членовете на общностите са с висок образователен ценз, свещениците задължително имат и гражданска професия, защото общината не може да си позволи заплати. Тъй като не разполагат с църковни имоти, нашите братя се налага сами, от семейния си бюджет, да финансират всяка дейност на църквата. За целта всяко състоятелно семейство заделя по десет процента от доходите си.

        Общините са успели да организират и създадат собствени училища, в които се изучават светски науки, но в строго православен дух. Някои енориаши и свещеници, бидейки добре квалифицирани, сами преподават в тези училища. Отец Патрик се похвали, че първият випуск осмокласници благодарение на добрата подготовка в православното училище от тази година са постъпили в елитни колежи.

        Митрополит Йосиф бащински се обърна към нас – българите, които присъствахме на срещата, като даде за пример искрения ентусиазъм и любов към Православието на нашите нови братя. Особено ни впечатли усърдието, с което обикновените миряни са изучили наизуст цялата Литургия. Негово Високопреосвещенство отбеляза, че въпреки трудностите и гоненията българите са успели да запазят чисто и неопетнено свето Православие, за да го предават сега и на други народи такова, каквото са го приели.

        В тази връзка четец Серафим от Мейн сподели, че той и семейството му са станали православни, след като неговата баптистка общност го изпраща в края на осемдесетте години, по думите му, “да християнизира руснаците”. След три години в Русия той е силно впечатлено от православното християнство. Завръща  се в Америка като друг човек и решава да реформира своята баптистка община, но не успява. Налага се просто да премине към Православието. 

        Съпругата на отец Патрик ме попита какво си мисля, когато слушам св. Литургия на английски, отслужена от американци. Отговорих й, че именно ние, славяните, можем да разберем новите си братя, тъй като през девети век и ние сме приели Православието, бидейки езичници, дошли някъде от север. Но просветлени от Светия Дух сме родили за кратко време духовни бисери най-вече, защото имахме богослужението и Свещеното Писание на своя език, което е заслуга на св. братя Кирил и Методий. За тях американците знаеха много добре, защото вече е осъществен превод на английски на житията на българските светии.

        След сърдечния и топъл разговор представителите на новоприетите енории се отправиха на поклонническо пътуване из българските манастири, водени от Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф. Те посетиха Рилския манастир, после Бачковския, манастирите около старопрестолния град Търново и накрая заедно със Светейшия ни патриарх участваха в празнуването на Успение Богородично на 15 август в Троянския манастир.

        На тръгване отец Майк учтиво помоли присъстващите енориаши и свещенослужители да помогнат на англоезичните членове на Българската православна църква да се запознаят с колкото се може повече български църковни автори, като подкрепят превеждането на такива духовни бисери на английски език.

        Цялата група православни братя споделиха своя ентусиазъм и чудесни впечатления от българите, тяхната култура, православно благочестие и откритост – качества, които, според тях, съвременният западен човек е изгубил.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
        

Светослав РИБОЛОВ

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!