Духовникът отговаря

Постите в Православната църква


Нашият редовен читател Борис Кацаров от гр. Костенец във връзка с поста ни зададе следните въпроси:

1. Всяка ли сряда и петък през годината (без специално разрешение по църковния календар) са строг пост - без олио?
2. Независимо от поста в който се намираме, всички недели и съботи ли се разрешава елей (олио) и вино с изключение на Велика събота преди Великден, която е строг пост?
3. Когато си в пост и се разрешава риба и не си се причастил, трябва ли да се яде риба и след това да продължиш поста и да получиш свето Причастие? Защото някои казват: „Докато не се причастиш не може да ядеш риба”, както беше в постите за Успение на света Богородица - на Преображение се разрешава риба и който не е получил причастие не може да яде риба.
4. Постил и спазвал поста, направил изповед, получава светите Дарове - Причастието даден богомолец и това съвпада с празник, на който се прави курбан, или свършват постите, може ли на този ден причастникът да участва в празника заедно с другите, да яде от курбана, да ползва олио. Защо се казва от някои свещеници „можеш да ядеш на другия ден”, други казват „може веднага”.
5. Приемането на свето Причастие е голяма отговорност и огън за причастника. Как трябва да го съхранява през деня? Какво трябва да прави през този ден? Ако има храчки, трябва ли да ги гълта или изгаря? Какво трябва да бъде поведението му през деня?
6. Всеки труд е редно да получи възнаграждение и богомолците оценяват труда на своите пастири. Кога трябва да се даде лепта - след изповед или след като си се причастил?
7. Ако определените от вярващите дни за курбан съвпадат със сряда и петък, трябва ли да се заколва жертвеното животно, което е обещано или трябва да се отложи за следващия ден, или на деня да се готви постно ястие без олио?


Във връзка с това писмо се обърнахме към прот. Николай Георгиев, председател на храм „Св. вмчк Димитър Солунски” в столичния квартал „Хаджи Димитър”, който даде следните отговори:

Според Типика на Българската православна църква степените на постите са следните:
1. Всички среди и петъци през годината се разрешава риба, а когато се случат в постен период се яде растителна храна с олио.
На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели - само хляб и вода.
2. Всички съботни и неделни дни през годината се разрешава елей и вино с изключение на Велика събота, в която се пази строг пост.
Духовният наставник или изповедникът определя продължителността на строгия пост преди св. Причастие. В този период се допуска ядене на „елей и вино” единствено и само в съботни и неделни дни и в дните на дванадесетте Господски и Богородични празници.
3. През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Коледния пост и от 20 до 24 декември включително - постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Това важи и за 14 септември.
Безгръбначни животни: охлюви, миди, октоподи и др. такива - се считат за постни храни.
През останалите дни на Коледния пост, през Петрови пости и в сряда и петък (когато не са в постния период) се разрешава риба. Риба се разрешава и на празниците: Благовещение, Преображение Господне и Връбница.
През Сирната седмица постът се състои в това - да не се яде месо. Разрешава се риба, масло, яйца, сирене и други млечни продукти.
4. Педантични физиологични разсъждения по плът за опазването на св. Причастие в тялото отделят вярващия от духовния смисъл на единението с Бога. Съветвайте се с изповедника си.
5. В деня на приемането на св. Причастие веднага след това се разрешава да се яде всичко на празника, защото „кой пости, кога Младоженецът е с него”. В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите пет дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без мазнина). Също такъв строг пост има и на 5 януари и 29 август. В тези два дни, когато се случат в събота или неделя се разрешава „елей и вино”.
6. Не е редно да се дава възнаграждение за изповед и причастие.
7. Курбан, когато се случи в сряда или петък, трябва да се приготви от риба или растителна храна с олио, защото в Православието смисълът на курбана е в храната и раздаването й, а не в убиването на животно.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!