ЮБИЛЕЙ

Почитта към Св. Йоан Рилски в Гърция - Гръцкият богослов проф. Димитриос Гонис открива неизвестни сведения за духовната общност на балканските народи


В дните около Рождество Христово през 2001 г. Свети-Климентовият университет в София удостои с научната степен „доктор хонорис кауза” атинския богослов Димитриос Гонис. Неговото академично слово на промоцията бе на тема „Св. Йоан Рилски и гръцката агиографска и литургическа практика”.
Проф. Димитриос Гонис чете лекции в Атинския университет по история на православните славянски църкви. Изследва книжовните връзки между славяните и гърците през Средновековието и Възраждането. Автор е на повече от 80 книги и статии в тази научна област. Чрез тях за първи път са представени светците на Българската православна църква.
Св. Йоан Рилски е първият български светец, комуто е посветена книга в Гърция, издадена през 1996 г. В същото време за руски и сръбски светци на гръцки език са отпечатани десетки книги. Редом с тях книгата за св. Йоан Рилски се превръща и в учебник за богословите в университета.
Почитта към Рилския пустинножител започва през ХIХ век. В 1819 г. той е включен в сборник с жития на светци (синаксар), съставен от св. Никодим Светогорец. През 1895 г. е включен във Великия синаксарий на Константин Дукакис; също и във Великия синаксарий на Виктор Матеус през 1950 г., а в наши дни - в сборник на архимандрит Николай Протопапас.
В школата на о-в Халки йеромонах Дамаскин Рилски превежда житието на св. Йоан Рилски от изданието на Неофит Рилски, осъществено през 1836 г. в Белград.
Три служби са посветени на св. Йоан Рилски.
Първата служба е смесена - гръцка и славянска. Създадена е от митрополит Константин Типалдос - Яковатос, директор на школата на о-в Халки от 1844 до 1864 г. Той има слабост към славянския език и поканва Неофит Рилски да чете лекции в школата. Там е традиция да се води съвместна литургия - от едната страна на църквата пее хор на гръцки език, а от другата - хор на славянски език. Тази служба е съхранена в родината на Яковатос - о-в Кефалония в Йонийско море, близо до о-в Керкира (Корфу), където се премества да живее последният, след като е бил принуден да напусне школата. Очевидно е взел със себе си архивите.
Втората служба е написана през 1860 г. в манастира „Ватопед” на Атон, където е на покой бившият одрински митрополит Григорий Византиец. Той също има голяма слабост спрямо св. Йоан Рилски. По-рано той е митрополит на Тивериопол (Струмица) и оттам изглежда познава българската православна традиция. Следва да се подчертае, че горната служба се създава след събитията във Вселенската патриаршия през 1860 г.
Автор на службата е монахът Яков Неаскитски.
Третата служба е написана от Александър Мореатидис през 1917 г., по време на Първата световна война. В нея се подчертава българският произход на св. Йоан Рилски, докато в службата на Неаскитски се споменава само планината Рила.
В синаксария на Дукакис е предадено величание за всички светци, които по православния календар се почитат на 19 октомври. От своя страна, Виктор Матеус включва в синаксария си тропар за св. Йоан Рилски в неговото първо издание, а във второто - друг тропар. Те са написани от йеромонах Герасим Микрагонянид.
Проф. Димитриос Гонис въвежда в научно обращение неизвестни материали от архива на о-в Кефалония. Той приканва български изследователи да го посетят, понеже е напълно достъпен и предлага поле за плодотворни изследвания.
А къде в съвременността може да се чуе на-живо величание за св. Йоан Рилски в Гърция?
Може да се чуе величание за св. Йоан Рилски в манастира „Кехровуни” на о-в Тинос, на Цикладите. Това е важно място за поклонение в Гърция, посещавано от хора от целия свят. Там се съхранява дясната ръка на Рилския светец. Всяка година на 19 октомври има бдение, посветено нему.
„Нивата е голяма, а работниците - малко” - идва като заключение евангелският израз. Толкова по-ценни са сегашните труженици на духовната нива. Ала е много важно да се привличат млади хора към подобна дейност.
Проф. Димитриос Гонис е роден в същинска Гърция, далеч от границите с България. Не е обременен от исторически вражди и предразсъдъци. Смее да твърди, че е сравнително най-обективен в представянето на вековните връзки между Българската и Гръцката църква. Подготвил е книга със съчиненията на д-р Иван Селимински в техния гръцки текст, които се съхраняват в Народната библиотека на Атина. Тя включва пространна студия за неговото творчество и подробен коментар на публикуваните съчинения.
Стигаме в разговора естествено и до представата за т. нар. „битово”, „фолклорно” или „простонародно християнство”, което също е част от културното наследство на балканските народи. У нас „Богородичен хляб” се нарича питата, която жените носят при родилката три дни след появата на детето, като я назовават „Св. Богородица”. В нощта след Рождество Христово гърците правят бдение, като сядат на трапеза и вярват, че при тях в този момент седи и самата Божия Майка. Но Шестият вселенски събор запретява подобни обреди, напомня проф. Димитриос Гонис.
Атинският учен признава, че е привлечен от делото на пътуващите проповедници, наричани таксидиоти - черноработниците на духовното поприще, без които словото Божие и животът на балканските църкви и манастири са невъзможни. Негов студент проучва Охридската архиепископия и открива големите заслуги на таксидиотите.
Има ли ги и днес подобни странници, които да събират помощи за духовни дейности, смятайки това за душеполезно и естествено?
Не се ли бавим да свършим някои добри дела?
„Достойни люде ли сме?” - да се попитаме на гръцки и на български в началото на третото хилядолетие подир Христа...


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
        

Илия Пехливанов            

100 години Софийска духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

Неугасващо огнище на православния християнски дух
Храмът Св. Йоан Рилски към Софийската духовна семинария
Ктитори за построяването на Семинарията в София
Почитта към Св. Йоан Рилски в Гърция - Атинският богослов проф. Димитриос Гонис открива неизвестни сведения за духовната общност на балканските народи
Архитектурата на Семинарията - Фридрих Грюнангер 1856-1929
Преди и след хиляда години

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!