Чудотворни икони

Тихвинската икона на Божията Майка се завърна в Русия


След като посети Рига, Москва и Петербург, съхраняваната в Америка икона на Божията Майка се завърна в Тихвинския Успенски манастир след 60 години изгнание. На празника й, който се чества на 9 юли, в Тихвинския Богородичен манастир се състоя церемонията по предаването на иконата. Божествената св. Литургия бе отслужена на площада в манастира пред чудотворната икона от предстоятелите на Руската и на Американската православна църква - Алексий II, патриарх Московски и на цяла Русия, и Вашингтонски архиеп. Герман, митрополит на цяла Америка и Канада. Хиляди поклонници от Русия, Украйна, Белорусия, Прибалтика, Финландия и др. се стекоха, за да се поклонят пред Тихвинската икона на св. Богородица.
По предание тази икона е изписана от св. ап. и ев. Лука. В V век тя е пренесена от Йерусалим в Константинопол, където за светинята е построен Влахернския храм.
През1383 г. иконата изчезва от храма и в лъчезарна светлина се явява над водите на Ладожкото езеро. Тогава, на 26 юни (9 юли нов стил), тя била открита в близост до гр. Тихвин, Новгородска губерния. На мястото на явяването на иконата бил построен древният храм в чест на Успението на Пресвета Богородица, а по-късно и Тихвинският Богородичен Успенски манастир - един от най-големите в Санкт-Петербургската епархия.
След Октомврийската революция, в 1924 г. манастирът бил затворен, а чудотворната икона - пренесена в един от Тихвинските храмове. По време на Втората световна война при окупацията на града иконата била пренесена в Псков.
През 1944 г. чудотворната икона е приета от православната община в Рига, оглавявана от Рижкия архиеп. Йоан (Гарклавски), който в 1949 г. изнесъл иконата в САЩ. След смъртта на архиеп. Йоан иконата остава на съхранение при протойерей Сергий Гарклавски, с условие да бъде предадена на Тихвинския манастир след неговото възраждане.
На 12 януари т.г. се състоят преговори между Руския патриарх Алексий II с делегация от Православната църква в Америка, в хода на които е постигнато окончателно договаряне за завръщането на Тихвинската икона на Божията Майка в Русия.Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ       

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!