Документи

Обръщение на Св. Синод на БПЦ относно разкола


Възлюблени чеда на светата ни Църква, родолюбиви българи,

Българската православна църква година и половина след влизането в сила на Закона за вероизповеданията очакваше с търпение и надежда завръщането на отделилите се лица от единството на светото Православие.
Мнозина се завърнаха, но други продължават, за съжаление, да стоят в греха, като се самоназовават с църковни титли и отличия и извършват противоканонична и противозаконна дейност.
Българската православна църква ги призова към единството, но те не се отзоваха - затова тя бе принудена да се обърне към органите на държавната власт, за да се изпълнят предписанията на Закона за вероизповеданията.
Всеки човек е свободен да се самоопределя, но Светият Синод, изпълнявайки свещените канони, няма право да допусне лица, които не принадлежат към Българската православна църква, да злоупотребяват със светостта на Институцията, да ползват нейното име и да заблуждават хората, че са нейни представители. Светият Синод няма право да остави храмовете, манастирите и имуществото на Българската православна църква в ръцете на тези лица, които действат измамно в нейна вреда и в своя полза.
Светият Синод за пореден път призовава отделилите се да се осъзнаят, разкаят и завърнат в единството на Българската православна църква и чрез нея в цялото свето Православие. Искрено съжаляваме, че не всички се възползваха от великото снизхождение, проявено към тях от Все-православния събор през 1998 година и не изпълниха неговите решения.
Призоваваме също държавните органи, в това число и органите на съдебната власт да вземат мерки за стриктно изпълнение на Закона за вероизповеданията, за преустановяване и санкциониране на закононарушенията, които накърняват правата на Българската православна църква.
Бог на мира и любовта да пази всички ни в свято единство.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
              Виж още: Навигатор ЦВ - разколи       

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!