Новини

Първи випуск милосърдни болногледачи


На 19 юни на тържество в института „Пирогов” 13 деца от домове за сираци, получиха дипломите си за милосърдни болногледачи и санитари. Те им бяха връчени от д-р Спасков, изпълнителен директор на МБАЛСМ „Пирогов”.
На тържеството присъства и отец Николай Танев, председател на църковното настоятелство на храм „Покров Богородичен”, в чиято енория е „Пирогов”.
Завършващите ученици са първите участници в проекта за възраждане на православната традиция на болногледачите. Целта е да се създадат условия за младежи, израснали в социални домове, да намерят своята професионална и житейска реализация като болногледачи и санитари в болнични и домашни условия. Придобиването на такива умения може да им даде удовлетворяваща работа и да бъде източник за прехрана. Възможностите тези младежи да се реализират в бъдеще като болногледачи нарастват, тъй като ще се увеличава търсенето на лица с определени умения, които да се грижат за болни и в болниците, и в домашни условия.
Новото в програмата е, че усилията на участниците се насочват не само към придобиването на професионални умения, но се обръща сериозно внимание на приложението на християнското милосърдие и любовта към ближния в ежедневната работа на санитаря. Това се постига, като се работи за изграждане у децата на православен мироглед, като им се изяснява християнската антропология, православното отношение към страданието и смъртта, към труда и реализацията на личността в живота.
В рамките на обучението децата посетиха и Клисурския манастир край Банкя. Там те се срещнаха и говориха с майка Филотея, която им обясни смисъла на посещението в православните манастири и духовната полза от това поклонничество.
Проектът е организиран от Православна инициатива за развитие „Йорданка Филаретова”, съвместно с института „Пирогов” и с помощта на енорията към храм „Покров Богородичен”.
След завършването на курса четирима от участниците, които завършват и средното си образование през тази година, получиха предложения за работа в „Пирогов” и ще бъдат назначени там през следващия месец.
През новата учебна година програмата продължава, като в обучението на децата ще се наблегне на практиката в болничните отделения на „Пирогов” и на заниманията по християнско милосърдие.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Полина СПИРОВА