Новини

Чудотворна икона в Бухово


На 11 юни се навърши една година, откакто в храма „Св. Николай Чудотворец” в Бухово бе донесена чудотворна икона „Достойно ест” от Света Гора. По този повод в деня на празника Св. Богородица - Достойно ест енорийският свещеник о. Георги Спасов отслужи св. Литургия, на която присъстваха енориаши от Бухово и много гости от София, дошли специално да се поклонят на светинята.
На 13 юни, неделя, св. Литургия бе отслужена от архимандрит Флавиан в съслужение с митрофорния протойерей Александър Карягин и о. Зотик от Руската църква в София, о. Стоян от храма в Ботунец и о. Георги, предстоятел на храма в Бухово.
На богослужението присъстваха и много богомолци от енорията, гости от София и служители от Руското посолство в България със семействата си. Сред тях бяха и извънредният и пълномощен министър на Руската федерация у нас Андрей Грозов и генералният консул на Русия Андрей Воробьов със семействата си.
След св. Литургия о. Александър подари на о. Георги две икони - на св. Серафим Саровски и на св. Пантелеймон, донесена от едноименния атонски манастир. За предстоятеля на храма този ден е празничен и поради факта, че се навършва една година от въдворяването му в енорията в Бухово.
По-късно за енориашите и гостите бе предложена постна трапеза.
Иконата „Достойно ест”, която се намира в храма в Бухово, е донесена от Света Гора от Емил Михов, енориаш на храма. Иконата е копие на атонската „Достойно ест” и е осветена в манастира в „Св. Пантелеймон”.
Донесена е в Бухово преди две години, но тогава в храма служел разколнически свещеник и не искал да приеме иконата. През миналата година обаче църковното настоятелство се обръща с молба към Софийската митрополия да бъде въдворен каноничен свещеник. С идването на о. Георги и иконата е донесена в храма. Това става с литийно шествие по улиците на Бухово, водено от Знеполски епископ Николай.
Сега о. Георги всеки петък от 16 ч. отслужва акатист пред чудотворната икона на св. Богородица. Тя се изнася за поклонение на всеки празничен и неделен ден по време на св. Литургия. Светогорската икона привлича в храма много поклонници. По молитвите на Божията Майка там стават много чудеса. Едно от тях е разрастването на енорията на о. Георги и стичането на богомолци в храма „Св. Николай” не само от Бухово, но от цяла България и чужбина.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Полина СПИРОВА           

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!