Амвон

Рождество на св. Йоан Предтеча


Истина ви казвам: между родените от жени не се е явил по-голям от Иоана Кръстителя... (Мат. 11:11)

На 24 юни Църквата празнува рождеството на св. Йоан Предтеча, последния и най-велик от пророците, този, който беше удостоен с великата чест да кръсти Самия Господ.
Празникът съвпада с лятното слънцестоене и по всички християнски земи исторически е взаимодействал със съществуващите нехристиянски обреди, свързани с края на пролетта и настъпването на лятото. Подобни „пролетни тайнства” в редица случаи не са изгубили езическото си съдържание и се преплитат с магьосничество. Фолклористът Димитър Маринов, когато описва различните начини, по които народът празнува Еньовден, говори и за някои магически практики, извършвани от „жени магьосници, наречени бродници или житомамници”. Навремето се е стигнало дотам, че „в село, които са магьосници, ги повикват в общината и забраняват им тая нощ да не излизат никъде, но да стоят у дома”. Днес това не се прави, но продължават опитите за „присвояване” на християнската „енергия” за окултистки цели.
А всъщност каква по-добра противоотрова срещу окултизма и езичеството от цялото житие на Кръстителя. Още преди да се роди, когато проиграва в майчината си утроба, той вече е Христов Предтеча; а целият му аскетичен живот е една въплътена проповед за покаяние и богоочакване, увенчана и запечатана със смъртта на пръв новозаветен мъченик.
Сам Господ ни е казал най-точно как да се отнасяме към Кръстителя: „Но какво тогава излязохте да видите? Пророк ли? Да, казвам ви, и повече от пророк. Защото този е, за когото е писано: „ето, Аз пращам пред лицето Ти Моя Ангел, който ще приготви Твоя път пред Тебе” (Мат. 11:9-10).


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!