История

Храмът "Св. Дух" в кв. "Надежда"Храмът „Свети Дух” се намира в северната част на София, отдясно на шосето София-Лом. През 1906 г. са построени първите къщи в този район. Живущите тук всяка година на Свети Дух се събирали на празничен водосвет за здраве и берекет. Така празникът Свети Дух станал обреден празник на тогавашната махала „Надежда”.
През 1920 г. е бил вече построен параклис, посветен на Свети Дух, в който са били отслужвани редовно богослужения. Така този параклис, а по-късно и новопостроената църква са запазили храмовия празник и името „Свети Дух” до ден днешен.
Църквата-параклис вече била тясна да побере богомолците от „Надежда”. По тази причина църковното настоятелство през юли 1926 г. поискало разрешение от св. Софийска митрополия да построят нова църква. През август 1931 г. се провел търг за построяване на храма по стопански начин. Г-н Пройно Иванов Пройков спечелил търга, построил и довършил църквата. Църковното настоятелство с разрешение на св. Софийска митрополия определило и датата за освещаването на храма. Това събитие било ознаменувано и запаметено върху вградената мраморна мемориална плоча над южната врата на храма с надпис: „Съгради се този храм през 1932 г. при царуването на Негово Величество цар Борис III. Биде осветен на 9.Х.1932 г. от Негово Високопреосвещенство Митрополит г-н Стефан, председател св. иконом С. п. Теофилов и настоятелство: Илия Ганински, Ив. Тодоров, Спас Богданов, И. Илиев, Илия Любенов. Строител: П. И. Пройков”.
Архитектурният стил на храма принадлежи към един от най-старите типове - еднокорабна куполна базилика. Той има правоъгълна форма, един кораб (наос) и слабо засводен таван. Храмът е ренесансов тип с колонада и арки отвън, опасващи притвора от южната врата и цялата западна стена. На северната стена на кръщелната се издига висока, четиристенна камбанария с купол, която придава величествен вид на храма. Високо в западната лицева стена над централния вход на храма е вградена иконата „Свети Дух”.
Храмът е светъл и просторен. Корабът е квадрат с размери 10,30 м и височина около 8 м. Светлината го осветява през 26 прозореца, от които 23 са високи, куполовидни (с арки).
Светият олтар е едно-престолен. В олтарната апсида е светият престол, който е изработен от камък. От северната страна на светия престол е проскомидията. Тук се извършва подготвителната част на св. Литургия. В нея се пазят богослужебните съсъди и утвари. От южната страна на олтара е дяконникът. Тук престояват дяконите и свещенослужителите по време на богослужение.
Иконостасът е изработен през 1922 г. от Христо Янков от махала „Надежда”. Той е направен по модел и размери на левия подвижен иконостас на църквата „Свети Спас” в София. Иконостасът е подобрен, уголемен и приспособен за размерите на олтара на новопостроения храм. Той е без дърворезба. Само над апостолския ред икони е нарисувана лозница с гроздове, което е характерно за възрожденската украса. Изработен е с маслени бои. Царските двери са с дърворезба от неизвестен автор. Иконите на св. Богородица и св. Йоан Богослов са със златен обков.
Иконите на иконостаса са поръчани при художника г-н Желязков през 1921 г. за стария параклис. По същото време са били изработени и „Тайната вечеря” и иконата на Господ Иисус Христос - за владишкия трон.
На лявата врата на Царските двери е изписана иконата на Архангел Гавриил, а на дясната - на св. Богородица. Над Царските двери е „Тайната вечеря”, а над нея - „Неръкотворен образ”, а отгоре - светото Разпятие. Отляво над апостолските икони са кръглите икони на „Света Богородица”, а отдясно - „Св. Йоан Богослов”.
Изображението на Господ Иисус Христос и на св. Богородица са изработени в стила на руския художник Васнецов, който е изработил иконите и на храм "Св. Александър Невски".
До южната врата на храма в самия наос е монтирана храмовата икона „Свети Дух”, на Животворящата и Единосъщна Света Троица. Срещу нея на северната стена е поставена иконата „Всех скорбящих радост”.
Притворът се състои от две помещения. Същински притвор, където се продават свещи, и канцелария. Другото помещение (северното) е кръщелната, където се провеждат и изповедите, с вход за балкона. Над притвора е балконът, където пеят хористите по време на божествената св. Литургия.
Изографисването на храм „Свети Дух” е било благословено и записано на мраморна паметна плоча, поставена в притвора при главния вход на храма със следния надпис: „В слава на Светата и Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица, Отца, Сина и Светия Дух с благословението на Негово Светейшество Български Патриарх Максим през 1983 г. се завърши пълното изографисване на този храм, посветен на Светия Дух.”
Изографията извърши художникът богослов Ангел Радушев.
Стенописите на храма са в стил византийски. Те са направени на всички стени във вътрешността на храма. Изографисването е извършено с френски маслени бои, подобрени с яйчен емулгатор.
В св. олтар на отсрещната стена на апсидата е нарисувана „Ширшая небес”. На дясната колона на апсидата е изписан „Св. Архангел Гавриил”, а на лявата - „Св. Архангел Михаил”. От едната страна на „Св. Богородица” е „Св. Яков - брат Господен”, до него е „Св. Василий Велики”. Отляво е „Св. Йоан Златоуст”, а отдясно - „Св. Григорий Богослов”.
В дяконника е изографисан „Св. архидякон Стефан”. Вдясно от него е композицията „Ветхозаветната Света Троица”.
В проскомидийника са изографисани „Св. мчк Неофит” и „Крайное смирение”. Над проскомидийника е изографисан „Иисус Христос в Гетсиманската градина”. Над дяконника е изписан „Иисус Христос носи Кръста към Голгота”.
Стенописите придават особено великолепие и тържественост на храма.
Сега, след направения от настоящото църковно настоятелство основен ремонт, храмът е още по-привлекателен и уютен. След 1989 г. църковното настоятелство е направило оградата на двора. Направена е цялостна смяна на електрическата и вентилационната система, парното отопление, ново остъкляване, измазване на храма и другите постройки на църквата. През 1995 г. е закупен и монтиран павилион за църковни утвари. През 2000-2002 г. църковното настоятелство е направило реставрация на иконостаса, на всички икони и на тавана на храма.
Всяка сутрин в осем часа в район „Надежда” се чува камбанният звън, известяващ началото на божественото богослужение в храм „Свети Дух”. Водени от него се спираме пред обширния, грижливо подреден църковен двор, с висока желязна ограда и широко отворени порти. Две алеи от запад и от юг въвеждат забързаните богомолци в храма.
Храмът „Свети Дух” се ползва с голяма любов на много вярващи не само от „Надежда”, но и от други квартали и населени места. Върволиците от чакащи пред вратите на храма хора са огромни в неделни, празнични и особено на големите Господски и Богородични празници, дошли да слушат прекрасните божествени богослужения, придружени с много добре подготвени проповеди в края на всяка божествена св. Литургия.
Храмът обслужва северната част на София и има пет енории. Сега енорийски свещеници в него са: свещеноиконом Кирил Лозанов Танчов - председател на църковното настоятелство, йерей Христо Д. Димитров, йерей Георги Стоянов и йерей Константин Вълчев, които пастирски обслужват своите енориаши, изпълнявайки ежедневно светото богослужение, съпроводено с пеещия на клироса певец Иван Свраков и в съпровод с професионалното пеене на мъжки хоров състав с диригент Вълко Христакиев.
Съгласно устава на БПЦ храмът „Свети Дух” се ръководи от църковно настоятелство. То е под председателството на свещеноиконом Кирил Лозанов Танчов.
Храмът се намира в район „Надежда”, на ул. „Св. Петка Търновска” № 36, отдясно на шосе София - Лом, в близост до община „Надежда” (тел. 38-10-75). От центъра или от централна жп гара София се пътува с трамвай № 1, 6, 7 и се слиза на спирка „Хали Надежда”. Първата пресечна улица вдясно ви довежда до сгушилия се между блоковете храм „Свети Дух”.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Цветанка ГЕРГИНОВА         

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!