Юбилей

150 години храм "Св. Атанасий" в Българово


Откритият притвор на храма


Църквата „Св. Атанасий” в гр. Българово е храм, който има своята дълга и интересна история. Основан е преди 150 години, още по време на турското владичество, когато селището е било с гръцко население и се е наричало Уруменикьой. По-късно селището започва да се населява с българи, които построяват през 1904/5 година свой храм, посветен на „Св. цар Борис”, разрушен през 1946 г.
Според църковния календар на 2 май се честват и св. Атанасий, и св. цар Борис. Ето защо и двата храма в Българово са отбелязвали своя храмов празник на една и съща дата, така и българи, и гърци са празнували заедно.
Като строяли своите храмове, гърците давали много от себе си за тяхното благолепие. Храм „Св. Атанасий” е украсен с великолепни дърворезби и икони от тревненски майстори. В Църковно-историческия музей в София и в криптата на храм „Св. Ал. Невски” се съхраняват едни от най-добрите образци на българската икона, които са взети от с. Българово. В архива се пази писмо до тогавашния Сливенски митрополит, от което става ясно, че от храма са иззети 36 икони.
Малко преди Освобождението, когато черкезите се изнасят от вътрешността на страната, започват да палят и да разрушават селищата, през които минават. Преминават и през Българово. Уплашени от издевателствата над християнското население, около 400 жители на Уруменикьой, българи и гърци, се укриват в църквата „Св. Атанасий”. Две денонощия прекарват в храма, а на третия ден гърците плащат голям откуп, за да бъдат освободени всички. Когато отварят вратите и християните излизат, разярените черкези започват масово клане и избиват всички. Между труповете оцелява само едно момче, което по-късно разказва за разигралата се трагедия. Мъже, жени, деца, млади и стари намират смъртта си в двора на храма. Преданието за тази трагедия се предава от уста на уста сред жителите на гр. Българово.
За това клане се говори като за „второто баташко клане в България”.
На 4 февруари генерал Лермонтов освобождава Българово, а на 6 февруари - Бургас. Свещеник от църквата в гр. Несебър описва в църковната хроника, която се съхранява в музея в Несебър, че един месец след зверското клане, генералът и войските му намират в двора на храма в Българово около 280 трупа, все още непогребани. Руснаците ги затрупват на място с пръст.
През 1906 г. гръцкото население на Уруменикьой се изселва в Гърция. Тогава богослуженията на българите-християни се пренасят в по-големия храм „Св. Атанасий”.
В архива на храма протойерей Захарий Дечев намира писмо от българския свещеник, поел храма, до тогавашния Сливенски митрополит Гервасий. От писмото става ясно, че при изселването си гърците отнасят със себе си богатата златна и сребърна утвар. Храмът е опразнен, оставени са само иконите, които не са могли да вземат със себе си.
Известно е, че през 30-те години към този храм е основано християнско братство, където проф. Дюлгеров е идвал и изнасял лекции.
По време на тоталитаризма вярата у жителите на Българово съвсем оскъдява. След разрушаването на храм „Св. цар Борис” през 1946 г. на това място е построено читалище с камъните от разрушената църква. Храмът „Св. Атанасий” запустява и е осквернен. Местни жители режат дърворезби от иконостаса, за да си правят рамки за огледала. Иманяри разкопават пода на храма. Еднометрова дупка зейва след набезите им под светия Престол в олтара.
През 1948 г. свещеникът в Българово е изгонен. В писмо до Митрополията той се оплаква от издевателства на населението над него и семейството му.
Оттогава в Българово не е имало постоянен свещеник.
През 1997 г. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий поверява храм „Св. Атанасий” в Българово като допълнителна енория на протойерей Захарий Дечев от катедралния храм”Св. Кирил и Методий” в гр. Бургас. Тогава при строителни работи около храма работниците изкопават много човешки кости. Намират череп със забит огромен пирон, кости от отсечени крайници. Целият двор се оказва застлан с кости на избити жени, мъже, деца и възрастни хора. Населението на Българово се стича, за да носи цветя и да събира костите на своите предци. По-късно е построена костница в двора на храма, в която се покоят костите на мъченически загиналите християни.
Когато преди 7 години отец Захарий Дечев отива в Българово, първоначално среща доста хладен прием от страна на местното население.
Възрастен човек го среща на улицата и като го хваща за ръкава на расото, му казва да си отива там, откъдето е дошъл, на тях попове не им трябвали. Мнозина го ругаели и обиждали. Това е печалният резултат от 50 години атеизъм...
Трудно е в селище, в което църковната камбана от десетилетия е замлъкнала, хората отново да бъдат приведени в храма.
Малко са местните жители, които се включват във възстановяването и възраждането на храма в Българово. Храмът е възстановен предимно със средства, дарени от жители на Бургас.
На Атанасовден 2000 г., 18 януари, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий в съслужение със свещенството от гр. Бургас извършва обновление на храм „Св. Атанасий” и отслужва първата св. Литургия след 50-годишно прекъсване. Оттогава там редовно се извършват богослужения. В началото единствени богомолци в храма са певецът, клисарката и свещопродавачката. Сега на служба идват между 30 и 50 човека.
Когато в българските училища се въвежда предметът „Религия”, отец Захарий Дечев пръв се заема с преподаването на предмета в Българово, а по-късно изпраща и трима учители на специализираните курсове в Богословския факултет в София, за да могат да преподават в местното училище. Между тях е и кметът г-н Тачев - учител по професия.
Отец Дечев още помни вълнението, което изпитал, когато го повикали да извърши първото опело в града. Но когато влязъл в дома на покойника, повечето хора демонстративно излезли навън.
Тази година на 2 май, храмовия празник, ще се отбележат 150 години от основаването на църквата „Св. Атанасий” и 40 години от обявяването на Българово за град.
Храмът постепенно възстановява своето благолепие - иконостасът е възстановен и позлатен, стените са зографисани.
Най-радостен е фактът, че започва да се пълни с богомолци. Още много работа има за свещеника в енорията, докато вярата навлезе в живота на хората и стане тяхна вътрешна потребност.
На Тодоровден тази година храм „Св. Атанасий” се радва на 15 причастници, а в навечерието на Великден - около 20. Това, разбира се, е нищожна цифра за едно селище с население около 3000 човека, но обнадеждаваща.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
        

Подготви
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Виж още: Oтец Захари Дечев за енорийския център "Възнесение Христово" в Бургас (бр. 10/102)
          

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!