Новини

Нов директор на Дирекцията по вероизповеданията

    От 15 април за директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет на Република България е назначен доц. д-р Иван Желев Димитров, след като досегашният директор г-н Любомир Младенов бе освободен.
   Доц. Желев запазва поста си като декан на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

                             Новини от Софийска епархия

     По решение на Св. Синод и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим от 1 април на длъжността протосингел на Софийска св. митрополия бе назначен Негово Всепреподобие йером. Йоан, брат на Кокалянската св. обител "Св. архангел Михаил".
     О. Йоан е завършил Богословския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е защитил кандидатска дисертация в Московската духовна академия.

    На 20 април в столичния храм "Св. Седмочисленици" Негово Преосвещенство Траянополският епископ Иларион отслужи св. Златоустова литургия в съслужение с храмовото духовенство. По време на богослужението за дякон бе ръкоположен Ангел Величков, главен редактор на "Църковен вестник".
    На 21 април, Неделя на св. Мария Египетска, по време на св. Василиева литургия в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" Траянополският епископ Иларион ръкоположи в свещенически сан дякон Ангел Величков. В богослужението участва храмовото духовенство на семинарския храм.
    В края на св. Литургия епископ Иларион пожела на новоръкоположения свещеник Ангел Величков успех в отговорното му служение.


 Готов е проектът за първия православен параклис на Антарктида

   Православният параклис ще се гради на територията на българската изследователска база на о-в Ливингстон. На 9 декември 2001 г. дякон Любомир Братоев поръси със светена вода трите основополагащи камъка за бъдещата светиня. Изграждането на параклиса ще стане през следващия антарктически сезон, който започва през ноември 2002 г.
     Идеята за построяването на параклиса, който ще носи името на небесния покровител на българите св. Иван Рилски, е на фондация "2000 години Рождество Христово". Той се изгражда по желание и със съдействието на българските антарктици. Техният изследователски сезон започва в началото на нашата зима и завършва след настъпването на пролетта в Северното полукълбо. През това време в базата работят общо между 12 и 15 души геолози, биолози, лекари, метеоролози, ботаници и др. Заради техния принос в изследването на континента България бе приета за член на т.н. Антарктически договор и получи наред с останалите 26 държави правото на глас при решаване на съдбата и бъдещето на Ледения континент.
    За организацията по набиране на средства и материали за параклиса бе създадено църковно настоятелство "Св. Иван Рилски", в което влиза и ръководителят на българската антарктическа експедиция и директор на Антарктическия институт доц. Христо Пимпирев.
     Размерите на постройката ще са 3,5 на 3,5 м. Градежът ще е от материали, отговарящи на православната ни традиция и съобразени с особеностите на суровия антарктически климат. Покривът и кръстът ще бъдат изработени като дарение от Смолянска община. Сред останалите дарители са голямата родопска певица Валя Балканска и нейният гайдар Петър Янев, както и Емил Хърсев, Олег Чулев и много други частни лица.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!