Патриаршеско и синодално Пасхално послание

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

На днешния ден всички боголюбиви християни празнуват с нестихваща радост най-светлото събитие от историята на човечеството и Христовата Църква - светлото Христово Възкресение.
До идването на Христа смъртта властваше над човека, но Бог не забрави Своето творение. Той проводи Своя Син Единороден, Който взе върху Си греховете на света (Йоан 1:29) и изкупи всички човеци чрез Голготската саможертва, проливайки пречистата Си кръв. Слезе в ада, строши оковите на смъртта и възстанови отново връзката на човека с Бога, та чрез нашата вяра в Него да станем участници във всеобщото възкресение на мъртвите и да съзерцаваме неизказаната Божия слава. „Няма Го тука, но възкръсна” (Лука 24:6). С тези думи ангелът благовести Христовото Възкресение пред човеците и възвести чудото на чудесата и тържеството на тържествата.
Възлюбени, радвайте се и славете Бога! „Днес всяка твар се весели и радва”, „днес празнува цялата вселена” (Из стихирите на Пасха). Чрез Христовото Възкресение Бог ни показа пътя, по който трябва да вървим и осмисли нашата вяра в Спасителя на света. Светите апостоли, мъченици и всички повярвали в Христовото Възкресение разпространиха евангелското благовестие по цялата земя и не се уплашиха да понесат мъки, затвор, страдания, та дори и смърт. В името на тази вяра Църквата е дала много мъченици, които проляха кръвта си във време, когато тя бе гонена и угнетявана. Подкрепян от вярата във Възкръсналия Спасител, целият български народ успя да съхрани своето национално самосъзнание в периоди на тежки изпитания за Църквата и народа.
Сега, когато всички християни взаимно се поздравяват с победния поздрав „Христос воскресе” и прославят Христовото Възкресение, те твърдо вярват, че Спасителят няма да остави Своята Църква, която в трудности и изпитания неизменно следва спасителната си мисия, а още повече ще усили нейната духовна мощ и ще посрами участниците в „безплодните дела на тъмнината”. Всичко това ще стане, за да се изпълнят Христовите слова за Църквата: „портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18).
Съвремието, в което живеем, белязано с технически и икономически прогрес, ни предлага и много съблазни. Те често отдалечават човека от Бога и той става лесна плячка на злото. Вярата във Възкръсналия Спасител и Неговото божествено учение е непоколебимият стълб, с който ние противостоим на злото. „Тази е победата, която победи света - нашата вяра” (1 Йоан. 5:4).
Скъпи в Господа братя и сестри, нека отправим гореща молитва към Възкръсналия Христос да умъдри сърцата ни и насочи стъпките ни в изпълнение на Своите заповеди, за да станем наследници на Божието царство.
Отечески честитим светлото Христово Възкресение на вас, верните чеда на родната ни света Църква в пределите на Родината ни и извън нея, с благопожелания за здраве, успех и радост във Възкръсналия Господ.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

Врачански митрополит КАЛИНИК
Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ
Видински митрополит ДОМЕТИАН
Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
Русенски митрополит НЕОФИТ
Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
Доростолски митрополит ИЛАРИОН


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
              

 

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!