Новини от света

Новоканонизирани светци на Православието във Франция


На 16 февруари Светият Синод на Цариградската патриаршия е извършил канонизацията на свещ. Алексей Медведков (1867-1934), свещ. Димитрий Клепинин (1904-1944), монахиня Мария (Скобцова) (1891-1944) и нейните сподвижници Георгий Скобцов (1921-1944) и Иля Фондамински (1880-1944). Петимата са личности, повлияли благодатно православната духовност във Франция и дали пример за изповедническо отстояване на вярата и евангелските ценности.
Процедурата по канонизирането им е започнала през септември 2003 г. по молба на Автономната архиепископия на руските православни църкви в Западна Европа със седалище в Париж, намираща се под юрисдикцията на Цариградския патриархат и оглавявана от архиепископ Гавриил.
Негово Светейшество патриарх Вартоломей е изпратил официалния синодален акт на високопреосвещения архиепископ Гавриил, като същевременно е отправил молба към всички свои епархийски архиереи, намиращи се в Западна Европа, да почетат по места паметта на новоканонизираните светци.
От своя страна архиепископ Гавриил е взел решение имената им да се включат в официалния църковен календар на архиепископията на 20 юли - датата, определена за тяхното честване.

О. Алексей Медведков е бил свещеник в Санкт Петербург. Когато болшевиките идват на власт, той е осъден на смърт, но успява да емигрира в Естония. Там живее години в трудности и лишения.
През 1930 г. пристига във Франция. Митрополит Евлогий, който по това време управлява Архиепископията на руските православни църкви в Западна Европа, го приема под омофора си. Изпраща го в Южин, Савоя, като енорийски свещеник на една малка православна общност. Понася бедност и големи изпитания. Почива от рак през 1934 г.
Двадесет и две години по-късно, през 1956 г., при разширяването на гробищния парк гробът му е разкрит и тялото му се оказва нетленно, облечено в литургически одежди запазени както в деня на погребението.
Мощите му днес почиват в криптата на храма на руското гробище в „Сент-Женевиев-де-боа” край Париж.
О. Димитрий Клепинин и монахиня Мария (Скобцова) заедно с Георги Скобцов и Иля Фондамински (руски евреин, приел Православието) в годините на нацистката окупация твърдо отстояват вярата си и евангелските принципи на любовта към ближния, спасявайки от депортиране в концлагерите много френски евреи.
Всички те са заловени и изпратени в нацистките лагери, където намират смъртта си. За майка Мария е запазено свидетелството, че отива доброволно към газовата камера на мястото на едно младо момиче, спасявайки по този начин живота му.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!