ПОЛЕМИКА

Ловчански митрополит Гавриил

Църквата не може да забрави Бога

По повод статията "Църквата забрави Бога",
в. "Труд", 5. 02. 2002 г., стр. 18-19

Църквата не може никога до края на света да забрави Бога. Господ е казал: "Ще съградя Църквата Си и портите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:18).

Ако Църквата е забравила Бога, то портите адови са й надделели; думите на Христос не са верни, а думите в статията са верни.

Но ако лъжата е присъща на дявола и на неговите служители, то думите на Божия Син са самата пълна и съвършена истина во веки веков. Църквата, това сме всички ние ­ клирици и вярващи по целия свят. Кой е тоя съдник, дето си позволява да клевети цялото огромно множество от вярващи, сред които има и Божии угодници! Малко е такъв да бъде наречен лицемерец. За него Христос е казал: "Който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина" (Мат. 19:6).

Защо статията не е озаглавена иначе? ­ защото целта й е да отблъсне хората не просто от някаква определена група недостойни лица, а да ги отблъсне от вярата и от Христовата църква!

По-нататък е цитирано Евангелието, където Христос е казал: "Лицемерецо, извади първо гредата от окото си и тогава ще видиш как да извадиш сламката от окото на брата си" (Мат. 7:5). Тези думи са казани по отношение на онези, които осъждат хората за техните грехове, но себе си оправдават и бидейки грешници, се считат за по-праведни. Но ако изобличаването от Църквата на някаква ерес би било "вадене на сламка от окото на брата", то според авторката на статията излиза, че всичките св. отци от Седемте вселенски събора са били "лицемерци" ­ заключение наистина страшно, но слава Богу ­ съвършено невярно. Бог е прославил и прославя светите отци и този, който дръзва да въстава срещу тях, какво му струва да обсипе с хули и останалите служители на Църквата.

Авторката по-нататък "плаче", че свещениците от Софийска епархия плащали четири процента "наем" на Митрополията (четири процента от прихода в бюджета отиват в касата на съответната митрополия), но тя нищо не казва за това, че Софийската митрополия е давала годишно по 800 000 лева за ремонт и строителство на църкви и манастири.

По отношение обета за нестежание, той не означава да нямаш нищо собствено, а да нямаш нищо излишно и да нямаш пристрастие към вещи и пари.

Относно транспорта на владиката, за него колата е една от първите необходимости и ако няма служебна кола, добре е, че има своя собствена и я троши за благото на своята епархия.

По същия начин бих могъл да анализирам всеки един ред от зловредната статия, но това би било под моето епископско до-стойнство.

Накрая ще отбележа, че авторката навсякъде в своите писаници, където споменава моето име, ме нарича Гавраил, вместо Гавриил. Но тя, която знае броя на свещеници, на пенсионери, броя на църкви и манастири, джамии и пр., не може да не знае, че името (дадено ми при монашеското пострижение) на Великия Божи архистратиг, благовестника на св. Богородица и нейния ангел-пазител по време на земния й живот, е не Гавраил, а Гавриил. Подменяйки това име, тя безчести не мен, а този, чието свято име аз недостойният нося.

 


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                      

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!