ИСТОРИЯ

Краят на една клевета

Историци и общественици реабилитираха поп Кръстьо

Посредством художествената литература една погрешна информация цял век бе лансирана като исторически факт. Така се получи лъжата, че йеродякон Игнатий ­ Левски е предаден от един български православен свещеник ­ поп Кръстьо. През годините на тоталитаризма тази лъжа се превърна в политическа идеологема, използвана от атеистическата власт срещу авторитета на Православната църква и духовенството.

Днес историята, преиначена от атеистичната власт, търпи немалко корекции в името на правдата. Отпаднаха и фалшивите "доказателства" за това кой е предал Левски. Историци и общественици се потрудиха да опровергаят клеветата срещу достойната личност на отец Кръстьо, която хвърляше тежка сянка и върху доброто име на Българската православна църква.

Изследователите подлагат на съмнение най-често привежданото доказателство ­ писмото на Ловешкия революционен комитет от 7 януари 1872 г., чрез което Левски бил извикан в Ловеч. Не само липсват писмени доказателства, че по това време свещеник Кръстьо е бил председател на комитета или пък негов касиер, но са запазени и писма, които удостоверяват, че тази длъжност е била изпълнявана от Марин поп Луканов. В полза на този факт е и графологическата експертиза, извършена от доц. Иван Вакарелски от катедра "Криминалистика" при Юридическия факултет на СУ и ст. н. с. Здравко Георгиев, постоянен експерт към Съдебната палата. Двата протокола от 1965 г. потвърждават, че писмото от 7 януари 1872 г. не е писано от отец Кръстьо.

Изследванията на проф. Иван Панчовски и Васил Боянов (в книгата "Левски и Ловеч") също така установяват, че о.Кръстьо не е предал Апостола на свободата. Наред с тях могат да бъдат приведени още много доказателства.

Оказва се, че всъщност дори не става дума за предателство, а за нещастно стечение на обстоятелствата, при които Левски бил заловен.

Освен измисленото предателство, дълги години за личността на този православен свещеник почти нищо не се споменаваше. А самият той бил човек образован, с висока култура, обществен деец и родолюбец.

Завършил Духовната семинария в Белград, където участвал в Първата българска легия. Лично познавал Раковски. Оттук е и близкото му приятелство с Левски, също легионер. Той бил и писател, пишел басни и стихове. Негови книги са отпечатани в Букурещ със съдействието на самия Раковски. Поп Кръстьо е един от създателите на Ловешкия революционен комитет.

Последните проучвания потвърдиха, че клеветата срещу този свещеник, а оттам и срещу Църквата ни, е била поддържана тенденциозно.

Затова е крайно време българинът да престане да смесва истинското лице на православния духовник с отблъскващия образ на "попа" от родната ни литература и от комунистическото минало.

Като народ ни остава също да преодолеем и собствения си комплекс за национална малоценност, несправедливо свързван с измислицата, че предателството е характерна българска черта.

 


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
               ЦВ       

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!