АСКЕТИКА

 

Молитвеното правило на свети Пахомий Велики

        Името на Господ Иисус Христос е свято и благодатно освещава този, който го пази в сърцето си. Попитали св. Игнатий Богоносец защо повтаря постоянно името на Иисус Христос и той отговорил: “Защото е написано на сърцето ми.” И действително, това молитвено повторение на името Христово възпламенило вярата в сърцето му и той бил готов да отдаде живота си за Христа и го отдал разкъсан от лъвовете в Колизеума в Рим през 109 г., за да живее вечно в царството небесно...

        В паметниците на древнохристиянското изкуство Господ Иисус Христос е изобразяван символично като агнец, добрия Пастир с агне на врата; в образ подобно на Орфей, свирещ на лира, заобиколен от множество животни. По-сетне художниците Го изобразяват в образ мил, благообразен, ръст среден, в дълъг хитон, с дълги коси и раздвоена брада. Но четката на художника, колкото и талантлив да е той, не в състояние да предаде в пълнота духовния лик на Христос.

        От символическите изображения на Иисус Христос най-разпространено в първите векове, срещащо се и в катакомбите е това във вид на риба.

        Защо? Защото името на Господ Иисус Христос в началните букви в изповядване вярата в Него като Син Божи Спасител, Второто лице на Светата Троица, се съдържа в първите поредни букви на думата “риба” на гръцки език ihtis ихтис, а именно Иисус Христос, Божи Син, Спасител. На гръцки в превод i=Иисус, втората буква h Христос, третата буква t=Теос и значи=Бог-Божий, четвъртата буква i=Ииос значи Син (Божи Син) и последната буква s=Сотир значи Спасител. И така тази дума “ихтис” по време на гоненията е била като емблема за християните символика на вярата и принадлежността към християнството.

        Оттук и фразата като молитвено изповядане на вярата: “Иисус Христос, Син Божий, Спасител” е взета в молитвеното правило на отшелниците в пустинята, които изпълнявали правилото на св. преподобни Пахомий Велики.

        А молитвеното правило, което е дадено от ангел Господен на преп. Пахомий Велики започва така:

        Трисвятое (Святий Боже,... Пресветая Троице... Отче наш... Господи, помилуй (12 пъти). Слава и нине: Приидите поклонимся (3 пъти), Псалом 50-и: Помилуй мя, Боже..., Верую (Символът на вярата) и след това сто пъти молитвата: в изповядване вярата в Господ Иисус Христос, съдържаща се в поредните букви на гръцката дума "ихтис" риба, а именно: “Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мен грешния”.

        После: Достойно есть... и отпуст.

        Тази молитва изпълнявали учениците на св. преп. Пахомий Велики в пустинята и Бог ги прославил с дар на прозорливост и чудотворство.

 


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         † Траянополски епископ ИЛАРИОН

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!