ПРАВОСЛАВИЕ И МЕДИИ

        За Хари Потър в книгите, живота и филма

        Всеки ден срещаме бесновати, но в Българската църква няма служба “екзорцист” духовник, който с молитва и заклинания изгонва демони. Официалният екзорцист на Ватикана е отец Габриеле Аморт. Този духовник е натрупал голям опит в борбата с демоничните явления и е президент на Международната асоциация на екзорцистите. Неотдавна той даде интервю за световните медии, в което предупреди родителите за обхваналата целия свят мания около романите за Хари Потър. “Зад Хари Потър се крие печатът на княза на тъмнината дявола”, заяви отец Габриеле. Книгите на Роулинг многократно споменават магията в положителна светлина. Според екзорциста погрешно се прави разлика между бяла (“добра”) и черна (“лоша”) магия. Такава разлика всъщност не съществува, защото всяка магия е призоваване на дявола. Освен това, отец Габриеле критикува нехристиянския морал в книгите за Хари Потър. Според тях, когато човек има изгода, може да нарушава законите и да лъже безнаказано ближните. Същевременно отец Аморт подчерта, че нашумелият напоследък филм за Потър е по-порядъчен от книгите за него и децата може да го гледат с родителите си.

        Книгите за Хари Потър, които направиха своята авторка милионерка, вече са забранени в много американски библиотеки и училища, особено в южните щати. В други обаче те се използват като сюжет за детски сценки или разнообразяване на преподаваните уроци. Мисля, че истината се намира по средата между истеричната мода и фанатичното отрицание. Има много други литературни произведения за деца, изпълнени с магьосници, змейове и чудеса като тези на Толкин. Никой не се е научил на сатанизъм от тях. Като събуждат въображението, те помагат на децата да натрупат опит, да се ориентират в нравствените ценности (добро-зло) и да се подготвят за бъдещите си социални роли.

        След убийствата на деца у нас българското общество най-сетне започна да се замисля за съдбата на най-младите си членове. Те се възпитават не от семейството, училището и Църквата, а от улицата, дискотеките и интернетните зали. Учат се на насилие, порнография, наркомания. Крайно време е родителите да се замислят и да обогатят духовно възпитанието на децата си, защото без тях нашата нация няма бъдеще. Крайно време е и тези, които управляват България, да докажат на дело устната си ангажираност с въвеждането на вероучение в училищата.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Архимандрит
доц. Павел СТЕФАНОВ

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!