НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

      Храмът “Св. Илия” на 50 години

      Голяма радост споходи на 27 януари християните от столичните квартали “Дървеница” и “Младост”. Петдесетгодишнината на едноименния храм на девическия манастир “Св. пророк Илия” бе ознаменувана с архиерейска служба за неговото обновление. След тримесечен ремонт, изцяло обновеният храм отвори отново врати.

      Той е построен върху основите на стар манастир. Строежът започва през 1948 година с даренията на миряни от тогавашното село Дървеница (сега квартал на София) и с усилията на 18 млади монахини и игумения Макрина (Чобанова). Храмът е осветен от тогавашния викарий на Софийска св. митрополия епископ Пимен (по-късно Неврокопски митрополит). От тогава до сега основен ремонт не е извършван.

      С общите усилия на християните от околните квартали и манастирската управа вътрешният и външен ремонт приключи до Рождество Христово. Препокрит беше покривът, укрепена камбанарията и заедно с олтарните куполи покрита с медни листове. Възобновена бе външната мазилка и поставен нов каменен цокъл на основата. Много се направи за отопляването на храма чрез малка камина с радиатори и нова дървена дограма. Обновен е и иконостасът, и цялото вътрешно обзавеждане. За съжаление средствата не достигнаха за изографисването му. Но това ще е повод за следващите общи усилия за доустройване на храма в прослава на Бога.

      Ремонтът се осъществи с даренията, в средства и труд, на много християни, приобщени към духовния живот на манастира и получили помощ от Бога по молитвите на неговия ефимерий архимандрит Флавиан и сестрите на обителта.

      Празникът на обновлението започна с вечерна служба, която отслужи о. Флавиан с две свои духовни чада новоръкоположените свещеници о. Стоян Димитров, предстоятел на храма в с. Драгичево, и о. Траян Горанов от Видинска епархия. Голяма беше радостта на всички, когато тримата ги благословиха от солея с принесените за празника петохлебия, защото всички ги познаваха като доскорошни четци и певци в харама.

      Празничната св. Литургия отслужи патриаршеският викарий Негово Преосвещенство Знеполският епископ Николай в съслужение с архимандрит Флавиан и гостуващи свещеници. Той положи нов антиминс с частичка от мощите на св. Климент Охридски. Старият антиминс бе изложен за поклонение.

      Олтарът се оказа тесен за дошлите да почетат празника свещеници и дякони: протойерей Николай Георгиев предстоятел на храм “Св. Димитър” в кв. “Хаджи Димитър”, отец Йоан Димитров предстоятел на храма в с. Славовица, о. Кирил Дидов ефимерий на Софийската семинария “Св. Иван Рилски” и преподавател по източно пеене, о. Николай, предстоятел на храм “Св. Петка” София, и о. Траян Горанов от Видинска епархия. Заедно с тях служи за пръв път и 9-годишният Милко Митрополитски, който на празника бе постриган за четец на Българската православна църква.

      Епископ Николай произнесе слово във връзка с обновлението на храма и чествания в този ден светител св. Йоан Златоуст. Той обърна особено внимание на въпроса за замърсяването на духовното пространство от безотговорни предавания по телевизията. Архимандрит Флавиан благодари на гостите и на всички, които се потрудиха на Божията нива, та този храм да приема богомолци в цялото си благолепие.

      Накрая всички възторжено изпяха “На многая лета!”


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
              Румяна БОШНАКОВА        

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!