Новини

Полагане основен камък на митрополитски параклис

 


На 27 декември, Стефановден, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим отслужи св. божествена Литургия в митрополитската катедрала „Света Неделя” в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополит Йосиф на САЩ, Канада и Австралия и митрополит Геласий, главен секретар на Св. Синод, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай и високопреподобните архим. Сионий, ректор на СД Семинария, и архим. Йоан, протосингел на Софийската митрополия.
След богослужението духовниците и богомолният народ се отправиха в литийно шествие към Софийската света митрополия, където Негово Светейшество извърши последованието за полагане основен камък на нов митрополитски параклис, посветен на св. Марина.
В двора на светата Софийска митрополия е имало стара църква, носеща името на св. вмчца Марина. Има достоверни сведения, че през 1515 г. тя е била митрополитска катедрала на София. В нея е бил погребан мъченикът св. Георги Софийски Нови и за известно време са се покоили мощите на св. крал Стефан Милутин.
Според чешкия историк Константин Иречек църквата е разрушена от силно земетресение през 1585 г.
Понастоящем в столицата няма друг храм, който да носи името на света великомъченица Марина.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!