I. Молба за помощ

Молбата ми е отправена към всички църковно вярващи православни християни, които четат страницата на "Църковен вестник" / "Синодално издателство".

Уважаеми читатели, може би знаете, че зад мащабния проект "Църковен вестник в Интернет" стоят стотици, ако не и хиляди часове доброволен труд.Този труд е и ще бъде в бъдеще безвъзмезден подарък за всички православни българи, независимо в коя част на земното кълбо се намират. Позволявам си за първи и последен път да ви обезпокоя с молба за помощ. Правя го единствено, защото не аз имам нужда от подкрепа, а други хора. Хора, които обичам и без които тази страница нямаше да съществува в настоящия си вид.

Молбата ми е следната - споменете по време на домашната си молитва Александра, Мария и Полина – трите редакторки, които се трудят за нормалното излизане на “Църковен вестник”.

Не мога да бъда по-подробен, но ви уверявам, възможно е от помощта ви да зависи бъдещето на целия ни Интернет проект.

II. Интересна системна статистика

Радостна и изненадваща новина - през едномесечния период от 14.05.2004 до 14.06.2004, броят посетители на "Църковен вестник" в Интернет е надминал броят читатели на книжното издание. За един месец страницата е имала 10,252 посещения, средно 320 читателя на ден. За сравнение - книжното издание има 2500 броя тираж, средно около 5000 читатели на брой.

Обяснението за рязкото покачване на броя на читателите, освен по-добрата видимост на новия сайт от чужбина е и повишеният "rank" в търсачката google.com. Тази величина класира сайтовете по важност при търсене чрез google.com. Затова нашият сайт в момента се класира на по-предни позиции. Възможно е за повишаването на "rank"-а да е повлияло допълнително и новото меню "навигатор".

Така се оказа, че българските интернет потребители вече ще получават още по-често позицията на православната църква, когато търсят различни теми, вълнуващи обществото ни.

За да не съм голословен, ще дам няколко примера. Влезте в google.com и напишете няколко ключови думи

"католицизъм" - страницата на ЦВ е на първо място, като е изпреварила 321 други сайтове, много от тях католически

"протестантство" – страницата на ЦВ е на трето място, като е изпреварила 3990 други сайтове, много от тях протестантски.

"прераждане" - страницата на ЦВ, изразяваща православното отношение е на второ място, като е изпреварила 1870 други сайтове, повечето окултни.

"есета" - от 10700 страници в интернет, съдържащи тази дума, колекцията с есета на Църковен вестник е на седмо място.

"аборти" - страницата на ЦВ е на второ място, като изпреварва 1910 сайта) - ако този добър резултат е разубедил едно единствено младо момиче да се откаже от аборт, търсейки информация в Интернет, всичките часове труд върху нашия проект са си заслужавали.

"евтаназия" - второ място от 484 страници. Този факт се оказа изключително ценен преди няколко седмици, когато обществото ни търсеше мнението на Православната църква относно евтаназията - журналистите и народните представители потърсиха... и я намериха!

За тези, които са се заинтересували от информацията за огромния брой посещения и искат повече (технически) подробности, правя публично достояние следния адрес: http://synpress-classic.dveri.bg/stats/3/. Там се намират резултатите от анализа на системната статистика. Страницата има известни проблеми с кодировката на кирилицата в стринговете на търсещите машини, но се надявам, че ще проявите снизхождение, тъй като е генерирана автоматично.

Поздрави,

Константин Спиров