Документи

Патриаршеско и синодално Рождественско послание


„И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ.”
(Лука 2:10-11)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Драги сънародници,

Тържествен камбанен звън оглася днес родната ни земя. В благоукрасените храмове празнично отекват благозвучните акорди на ангелското рождественско химнословие: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14). Събрани в Божия дом, молитвено прославяме Родилия се „Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира” (Ис. 9:6). В душите и сърцата ни преобилно струят потоци на велика духовна радост, бликаща от живоносния извор на светлото Христово Рождество.
Изпълниха се словата на богоозарения св. пророк Исаия: „Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил” (Ис. 7:14). Радваме се, защото истината изникна из земята и правдата надникна от небесата (Пс. 84:12). Ликуваме, „защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16). Св. евангелист Йоан свидетелства: „И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца” (Йоан 1:14).
Осъществи се предвечният и премъдър Божий промисъл за нашето спасение. Синът Божий се въплъти и стана Син човешки, за да станем и ние, грешните човеци, по благодат синове Божии. Чрез Голготската изкупителна жертва на Спасителя получихме опрощение на греховете, примирихме се с Бога, приехме Духа на осиновението и станахме наследници Божии чрез Иисуса Христа (Гал. 4:5-7).
Родилият се „в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ” (Лука 2:11), благодатно озари помрачените от греха души и закоравелите човешки сърца. Той възвести любовта, мира, свободата, братството, правдата и човеколюбието. Спасителят ни посочи пътя към съкровения за всички вярващи люде нравствен идеал - Царството Божие, което е „правда и мир и радост в Светаго Духа” (Рим. 14:17). Към това небесно царство сме призвани, защото в Христа Иисуса всички сме едно (Гал. 3:28), защото един е нашият Учител - Христос, а всички ние сме братя (Мат. 23:8).
Светлият празник Рождество Христово разгаря у нас още по-силно пламъка на живата вяра в Бога, защото дошлият на земята Христос донесе на света радост, истинско богопознание и спасение. Да се стараем да бъдем винаги достойни за тези драгоценни небесни дарове. По съвета на св. апостол: „Който обича живота и иска да види добри дни... нека търси мир и да се стреми към него” (1 Петр. 3:10-11), да живеем в мир с всички човеци. Да изповядваме смело вярата си в Родилия се Младенец - нашия Изкупител и Спасител, „Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дава Мария и стана човек” (Символ на вярата) - и с любов и преданост да служим на родната наша духовна Майка - светата ни Църква и на милата ни Татковина с посилни дела и доброплодни приноси. Да сеем като добри сеячи ревностно семената на Божието слово в браздите на обширната духовна нива и се трудим за религиозно-нравственото възпитание на подрастващите поколения. По светлия пример на нашите предци да опазваме църковното единство, богатото духовно наследие и вековните църковно-народни традиции на нашия благочестив и добродетелен народ.
Отечески ви поздравяваме с днешния мироспасителен празник Рождество Христово. Молитвено пожелаваме на всички вас, скъпи наши духовни чеда, здраве, радост и успехи във вашите полезни начинания. Молитствуваме Родилият се Господ Иисус Христос да простира над вас винаги Своя небесен благодатен покров, за да преуспявате навсякъде по мястото на вашето призвание и служение в пределите на скъпото ни Отечество или на църковно-родолюбивото поприще далеч от родна стряха и мило бащино огнище.
Христовият мир, който надвишава всеки ум (Филип. 4:7), да се възцари в живота на обществата, за да изграждат с вяра, надежда и творческо вдъхновение благоденствено житие, „в пълно благочестие и чистота” (1 Тим. 2:2 ). Нека с благодарност възпяваме Господа в сърцата си, небе и земя да прославят велелепното Му име, защото Младенец ни се роди, Син ни се даде - Светлина на света, Път, Истина и Живот!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Председател на Св. Синод
МАКСИМ
Патриарх Български и митрополит Софийски

Членове на Св. Синод :
Врачански митрополит КАЛИНИК
Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ
Видински митрополит ДОМЕТИАН
Варненски и Великопреславски митр. КИРИЛ
На САЩ, Канада и Австралия митр. ЙОСИФ
Западно- и Средноевропейски митр. СИМЕОН
Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
Русенски митрополит НЕОФИТ
Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
Доростолски митрополит ИЛАРИОН


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!