Новини от България

Пренасяне частица от мощите на св. Андрей

        30 ноември е денят, в който светата Православна църква чества паметта на св. ап. Андрей Първозвани.

        В параклиса “Св. цар Борис” в сградата на Св. Синод се съхраняваше частица от мощите на този апостол. Тя бе донесена в София през месец януари тази година от Негово Преосвещество Траянополски епископ Иларион. В началото на годината той бе на посещение в гръцкия град Патра, където се намират мощите на св. ап. Андрей. Тогава митрополитът на Патра Никодим подари на нашия архиерей частица от коляното на св. Андрей и кръст, в който бяха положени частици от кръста, на който св. апостол е бил разпнат.        


Траянополски епископ Иларион предава на Патриарх Максим частицата от мощите на св. Андрей Първозвани в параклиса на Св. Синод

        На 29 ноември тази година дарените свети мощи бяха изнесени за поклонение в синодалния параклис. В 16 часа същия ден епископ Иларион тържествено предаде безценния дар на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, който заедно със синодалните архиереи отслужи молебен пред мощите. След това мощехранителницата бе пренесена с литийно шествие от Синодната палата до столичния храм “Св. ап. Андрей”. В литията участие взеха Техни Високопреосвещенства митрополитите: Варненски и Великопреславски Кирил, Американски и Австралийски Йосиф, б. Нюйоркски Геласий, Великотърновски Григорий, Доростолски и Червенски Неофит, Ловчански Гавриил, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай, патриаршески викарий, архимандрит Борис, гл. секретар на Св. Синод, множество свещеници, възпитаниците на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”, много миряни.

        Когато литията достигна до храма “Св. ап. Андрей”, мощите бяха посрещнати, приети и поставени в църквата за поклонение от патриарх Максим. Веднага след това Велика вечерня с петохлебие бе отслужена от Преосвещения Знеполски епископ Николай, в съслужение с архимандрит Борис и храмовото духовенство. На богослужението молитвено присъства Светейшият патриарх и някои от архиереите. След службата мощите останаха изложени за поклонение в Божия дом, който остана отворен и през нощта. Трябва да се отбележи, че това е единственият православен храм в цяла България, посветен на ап. Андрей. Също така, важен е фактът, че за първи път мощи на св. апостол идват в нашата страна. Те и занапред ще останат в отечеството ни. Част от тях ще се съхраняват на остров Св. Анастасия Сливенска епархия. Смята се, че на времето през този остров е минал самият апостол Андрей. Друга част от светинята ще се пази във Великотърновска епархия, а третата част остава в Софийска епархия в храма “Св. ап. Андрей Първозвани”.

        На самия 30 ноември Андреевден, в горепоменатия храм празникът бе отбелязан с тържествена Литургия, отслужена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. В службата взеха участие и Американски и Австралийски митрополит Йосиф, б. Нюйоркски митрополит Геласий, Доростолски и Червенски митрополит Неофит, Неврокопски митрополит Натанаил, Ловчански митрополит Гавриил, патриаршеските викарии Траянополски епископ Иларион и Знеполски епископ Николай, архимандрит Борис, гл. секретар на Св. Синод, свещеници и дякони от Софийска епархия. Всички тези духовници и много богомолци се бяха събрали в Божия дом не само за да почетат празника на св. Андрей, но и за да отбележат личния празник на Светейшия ни патриарх. Точно на Андреевден през 1941 г. богословът Марин Найденов Минков (сегашният ни патриарх) е постриган за монах в параклиса на Духовната академия в София от тогавашния Ловчански митрополит Филарет.

        В края на св. Литургия Негово Светейшество поздрави и благослови множеството богомолен народ, който бе дошъл в храма. Първосветителят на родната ни Църква произнесе и слово, в което, цитирайки думите на св. ап. Павел: “Бъдете ми подражатели, както съм и аз на Христа” (1 Кор. 2:1), прикани всички благочестиви християни да подражават по мярката на силите и възможностите си на живота и делата на апостол Андрей.

 


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
          Димитър БОБЧЕВ            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!