ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО
РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

 

“И Словото стана плът, и живя между нас...,
и ние видяхме славата Му”.

(Йоан 1:14)

          ВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

          Тази небесна слава възсия в спасителната нощ, озарена от Витлеемската звезда. Към яслите на Христа е отправен нашият духовен взор, за да се приобщим към възторжения химн на небесните сили: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” (Лука 2:14), да вселим в сърцата си оная неземна радост, възвестена от ангела към витлеемските пастири: “Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци” (Лука 2:10).

          Когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Единороден Син (Гал. 4:4), “та всякой, който вярва в Него, да не погине, но да има живот вечен” (Иоан 3:15). Дойде краят на дългата езическа нощ. Изгря Слънцето на правдата Христос Господ, изпълниха се пророческите предсказания: “Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил, което ще рече: с нас е Бог” (Ис. 7:14; Мат. 1:23). Настана новата ера на Божията любов, правда и мир. Господ Иисус Христос навлезе в историята и живота на човечеството като път, истина и живот, като благ Утешител за всички отрудени и обременени с неизменното Си свидетелство за Своето спасително служение: “Дух Господен е върху Мене; затова Ме помаза да благовестя на бедните, прати Ме да лекувам ония, които имат сърца съкрушени, да проповядвам на пленените освобождение, на слепите прогледване, да пусна на свобода измъчените, да проповядвам благоприятната Господня година” (Лука 4:18-19). Не е ли това израз на Божията любов към венеца на Неговото творение, към нас човеците! Потвърждение на тази истина е и благовестието на възлюбения Христов ученик: “Божията любов към нас в това се яви, дето Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него” (1 Иоан. 4:9) и ние познахме любовта, която Той има към нас, и повярвахме в това, че Той е любов (1 Иоан. 4:16). От Него имаме тая заповед: “Който люби Бога, да люби и брата си” (1 Иоан. 4:21).

          Днешният спасителен ден на Христовото Рождество отново ни напомня за вечните и неизменни евангелски и всечовешки идеали, за осъществяването на които е призван всеки един от нас, последвал Христа, за да върви светът към своето единство, благоденствие и напредък в доброто. Това ще рече да направим сърцата си ясли за Богомладенеца, Комуто да принесем даровете на нашето милосърдие, отзивчивост, смирение, кротост, като с търпение изминем попрището на нашия живот във всяко благочестие и чистота (Евр. 12:1; 1 Тим. 2:2).

          Светът живее винаги със своите изкушения и изпитания. Но те се превръщат в злина и пороци тогава, когато се отдалечаваме от истинската светлина ­ Христос Господ (Иоан 1:9). Малцина ли са обсебените от наркоманията, невъздържанието, егоизма, сребролюбието и жестокосърдието? А тези трудности и язви в живота могат да се преодолеят със силата и духовната мощ на Сина Божий, Който ни зове с любов: “Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя; вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо, и бремето Ми леко” (Мат. 11:28-30).

          Светата ни Православна църква, на която сме живи членове чрез купела на Кръщението, ни зове в днешния спасителен ден да протягаме ръка към страдащите наши братя, да изтриваме сълзите на огорчените от съдбата, да вливаме надежда във всяко измъчено сърце. Благородните ни усилия могат да се превърнат в тържество на истината, братолюбието и човечността, когато носим в гърдите си пламъка на вярата и сме изпълнители на Божията свята воля.

          Вседушевно поздравяваме всички наши духовни чеда в Родината и далеч от родна стряха със светлите Рождественски и настъпващите новогодишни празници.

          Нека Новото лето Господне бъде благословено за целокупния наш народ, та в единство и мир да изграждаме личното и обществено благополучие.

          “Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа да бъде с всички вас. Амин” (Филип. 4:23).

          ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

          ЩАСТЛИВО НОВОЛЕТИЕ!

 


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
        

          ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† Американски и Австралийски митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Бивш Нюйоркски митрополит ГЕЛАСИЙ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Доростолски и Червенски митрополит НЕОФИТ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!