Новини

Половинвековен юбилей на Руското подворие в София


От 28 ноември до 1 декември т. г. протекоха тържествата по случай 50-годишнината на Подворието на Руската православна църква (РПЦ) в София. Програмата започна с посрещането на делегацията на Московската патриаршия на РПЦ начело с архиеп. Калужки и Боровски Климент на софийската аерогара. В 12,30 ч. делегацията бе приета от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Апхиепископ Климент предаде на патриарх Максим приветствие от Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Алексий II и му връчи от негово име панагия и книга за историята на Калужка епархия. В чест на гостите в Синодалната палата бе даден тържествен обяд, на който присъстваха членовете на Св. Синод, посланикът на Русия в България, настоятелят на Руското подворие и дипломати от посолството. След обяда архиеп. Климент се срещна с вицепрезидента на България Ангел Марин. На срещата присъства посланикът на Русия в България В. Г. Титов и настоятелят на Подворието прот. Александър Карягин.
Бяха засегнати въпроси за единството на Църквата, както и за взаимодействието на Църквата и държавата.
Патриарх Максим даде вечеря в чест на делегацията на РПЦ. Вечерта на 29 ноември, събота, архиеп. Калужки и Боровски Климент отслужи всенощното бдение в храм-подворие „Св. Николай Мирликийски”. В неделя, 30 ноември, Негово Светейшество патриарх Максим отслужи божествена св. Литургия в храма-подворие, в съслужение с Калужки и Боровски архиеп. Климент, Видински митрополит Дометиан, Русенски митрополит Неофит, архим. Борис, главен секретар на Св. Синод, архим. Сионий, ректор на Софийската духовна семинария, и духовенството на Руското подворие.
На литургията молитвено присъстваха премиерът на България Симеон Сакскобургготски, руският посланик, дипломати, директорът на дирекцията по вероизповеданията доц. Иван Желев и много енориаши. След края на литургията патриаршеско послание произнесе предстоятелят на Българската православна църква Светейшият патриарх Максим. Архиепископ Климент прочете приветствието на Светейшия патриарх на Русия Алексий II по случай 50-годишния юбилей на подворието на РПЦ в София.
С църковни награди на Руската и Българската православни църкви бяха отличени клирици, дипломати и енориаши с особени заслуги към Подворието. С орден на РПЦ „Преп. Сергий Радонежки” - III степен беше награден настоятелят на Подворието прот. Ал. Карягин. Той беше награден и с ордена на БПЦ „Св. Климент Охридски” - I степен. Свещеноик. Симеон Минчев бе награден с орден „Св. Климент Охридски” - II степен и медала на РПЦ „Преп. Сергий Радонежки” - I степен. Отец Николай Нешков бе възведен от патриарх Максим в сан протойерей и бе награден с медал на РПЦ „Преп. Сергий Радонежки” - I степен. С ордена на РПЦ „Преп. Сергий Радонежки” - II степен бе награден и посланикът на Руската федерация в България В. Титов и др. По-късно делегацията на РПЦ оглавявана от архиеп. Климент посети гр. Плевен, където заместникът на областния управител и генералният консул на РФ в Русе запознаха гостите с историческите места, свързани със 125-годишнината от Освобождението на България. Архиеп. Климент възгласи „Вечная памят” на мястото, където са погребани руските войни, паднали при боевете за Плевен. След това делегацията разгледа храм „Св. Георги Победоносец”, издигнат в чест на освободителите на Плевен. Делегацията бе посрещната в храма от Високопреосвещените митрополити Плевенски Игнатий и Ловчански Гавриил. Българските архиереи и архиепископ Климент отслужиха в криптата-костница на храма панихида за загиналите руски воини.
В понеделник, 1 декември, архиеп. Климент даде пресконференция за представителите на средствата за масова информация от България и Русия. Същия ден делегацията на РПЦ отпътува от страната.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ           

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!