Патриаршеско и синодално рождественско послание


„Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ.”
(Лука 2:11)


Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
Боговъплъщението е основна истина на християнската вяра; то е средоточие на човешката история и начало на нашето спасение. В него се прояви всичката сила на Божията любов към човека, отегчен от греховното бреме.
Велика е тайната на Откровението: „Бог се яви в плът” (1Тим. 3:16). Вечният и Извънвременният се ражда в определено историческо време - когато се изпълнили времената (Гал. 4:4). Безначалният получава начало, Безтелесният приема човешка плът (1Иоан. 4:2). Синът Божи става Син Човечески. Владетелят на вселената понижава Себе Си и приема образ на раб (Фил. 2:7). Всевишният слиза до низините на човешкото естество без да бъде причаVстен на греха, за да ни издигне към първоначалното блажено състояние. Наистина, велика тайна на вярата и благочестието!
Днес цялата Църква тържествува и възпява раждането на Божия Син от Приснодева Мария. Цялата Църква е насочила взор към Витлеемската пещера, за да се поклони на родения, предсказан от древните пророци Спасител на света. Цялата Църква, която всякога е с поглед към небето, следва изгрялата чудна звезда в светата нощ, за да намери родения Богомладенец и да Му принесе скъпи дарове на молитва, смирение и обич.
Непостижимата за човешкия разум тайна на Боговъплъщението се извърши и разкри в скромност, а в същото време твърде дивно и величествено. Чистата Девица Мариам, осенена благодатно от Светия Дух, става Майка Божия - ражда в скромна и бедна пещера предвечното Слово Божие, Единородния Син Божи. Съзерцавайки тази тайна, вдъхновеният църковен химнописец възклицава: „Виждам необикновена и преславна тайна: пещерата станала небе, Девицата - херувимски престол, яслите - вместилище, в което е положен невместимият Христос Бог...” (Из 9-а песен на Рождественския канон). В нощта на раждането на Иисус Христос Ангел небесен се явява на витлеемските пастири и им казва: „Не бойте се, ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ” (Лука 2:10-11). Името Му е Иисус - Спасител, защото Той дойде да спаси народа Си от греховете му (Мат. 1:21).
В нощта на Рождеството Христово ангелски хор възвести величествения химн на мира „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” (Лука 2:14). Този ангелски химн отеква дълбоко и в нашите сърца, вещаейки една върховна нужда на живота. Кога мирът на земята и благоволението между човеците не са били неотменима потреба за живота? Ние непрестанно повтаряме ангелския химн на мира във величанията на Църквата с чистия трепет на нашите сърца: Мир на земята и благоволение между човеците! И днес човечеството се нуждае от благовестието на величествения ангелски химн, прозвучал в свещената нощ на Богораждането, за да възвести пришествието на Княза на мира (Ис. 9:6). Радостта, която донесе Господ на земята със Своето рождение е велика, тя е радост за всички човеци.
Рождественската радост сияе и по нашите лица, скъпи в Господа братя и сестри, тя искри в очите ни. Защото този ден е ден на спасението ни; това е ден на Божието благоволение към грешния човешки род; това е ден, в който даром ни е дадена велика милост.
Рождество Христово е светъл празник, в който величаем Божествения Младенец и Му благодарим за спасението. То е празник и на нашето духовно възраждане. Затова трябва да го празнуваме със стремеж към нов живот в Христа Иисуса.
Рождество Христово е непресъхващ извор на вдъхновение за живот според Божията воля, на благи мисли, светли настроения и спасителни дела. От пещерата на Богомладенеца Иисус текат пълноводни потоци на благодат, които оросяват просторната нива Божия за богат плод. А тая нива са нашите души. Затова с такава тържественост празнуваме днешния светъл празник и прославяме Бога във висините, Когото небе и земя славят (Пс. 18:2).
Възлюбени братя и сестри,
Нека влезем в светлината на свещения празник и приемем Богомладенеца Иисуса със смирена благодарност и духовна радост. Приемем ли Го, нека неотстъпно Го следваме, както и светият Апостол поръчва: „Както приехте Господа Иисуса Христа, тъй и ходете по Него, вкоренени и утвърдени в Него и укрепени във вярата, както сте научени, преуспявайки в нея с благодарност” (Кол. 2:6-7).
С отеческа обич и радост поздравяваме всички вас - скъпите наши чеда в Родината и извън нейните предели със светлия празник Рождество Христово. Нека от този благодатен извор на неизчерпаеми духовни дарове посеем в душите си и сърцата си семена на богата духовна жетва, на духовна обнова, на мир, любов и милосърдие, здраве, честити дни и благопреуспяване във всички ваши благородни начинания и полезни дела.
Радостта, възвестена от Ангела Господен на Рождество Христово, да озари домовете на всички ни и ни поведе с многолюдното вековно шествие към Витлеемските ясли, за да поднесем в дар на родилия се Младенец, подобно на мъдреците, злато, ливан и смирна - златото на нашата любов, смирната на възвишените ни души и ливана на обновените ни сърца. Да отидем при родилия се чист и светъл Божествен Младенец, за да ни огрее сиянието на чудната Витлеемска звезда.
„Братя, радвайте се, съвършенствувайте се, утешавайте се, бъдете единомислени, живейте в мир, - и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас” (2 Кор. 13:11).
„Благодатта да бъде с всички неизменно любещи Господа нашего Иисуса Христа” (Еф. 6:24).


ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
МАКСИМ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

Врачански митрополит КАЛИНИК
Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ
Видински митрополит ДОМЕТИАН
Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
Американски, Канадски и Австралийски митрополит ЙОСИФ
Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
Русенски митрополит НЕОФИТ, Наместник на възстановения            Доростолски митрополитски престол
Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
Ловчански митрополит ГАВРИИЛ


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!