Новини

Вести от Видинска епархия


Традиционните за Видинска епархия чествания на Деня на християнското семейство и младеж започнаха на 20 ноември с тържествена вечерня с пето-хлебие, отслужена в митрополитския катедрален храм „Св. Димитър Солунски” във Видин от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в съслужение с храмовото духовенство и йеромонах Антим, брат на Клисурския манастир.
Празничната програма, посветена на Деня на християнското семейство, бе представена в салона на Младежкия дом във Видин. Участие взе хорът за църковнославянски песнопения към митрополитската катедрала. Йеромонах Антим разясни символиката и значението на църковния празник Въведение Богородично. Лекция на тема „Любовта и бракът - в търсенията на човешкия разум и дух” изнесе Мария Иванова, докторант по Психология на религията в Богословския факултет на Софийския университет. С вдъхновено архипастирско слово митрополит Дометиан честити празника на своите пасоми.
На 21 ноември, Въведение на Пресвета Богородица в храма, Негово Високопреосвещенство отслужи св. Литургия в храм „Успение Богородично” в град Лом. В службата взеха участие о. Петър Радославов, о. Цветан Антонов, архиерейски наместник на град Лом, о. Красимир и йеромонах Антим, който произнесе проповед, посветена на празника.
В края на службата Видинският митрополит поздрави вярващите по случай празника и ги призова в словото си да пребъдват във вяра и любов към Бог и родина. Беседа на тема „Християнският възглед за брака” изнесе Мария Иванова.
Същия ден в 18 часа в град Монтана митрополит Дометиан взе участие в кръгла маса по проблемите на съвременното семейство и младежта. Дискусията бе открита от председателя на общинския съвет инж. Иво Иванов. С доклади участваха представители на Богословския факултет към Софийския университет, специалисти в областта на психологията и социологията от регионалната инспекция. Своето напътствие към младежите отправи кметът на града г-н Златко Живков. Обобщение по темата направи Негово Високопреосвещенство, като подчерта ролята на Православната църква в съхраняването на духовните ценности.
На 23 ноември Видинският митрополит Дометиан гостува в град Вършец. Представена бе празнична програма, посветена на Деня на християнското семейство. Архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария, разкри смисъла и значението на чествания празник, а Мария Иванова изнесе беседа, посветена на християнския възглед за любовта и брака.
На 24 ноември в храм „Св. Николай Чудотворец” в град Берковица Негово Високопреосвещенство отслужи св. Литургия в съслужение с местното свещенство и йеромонах Антим. Проповед произнесе протойерей Евгений Георгиев, след което Видинският митрополит поздрави вярващите с празника и ги насърчи да се грижат за семейното благочестие и да се „държат здраво о истинското учение на Православната църква”.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ          

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!