Амвон

Какво да подарим на Богомладенеца


Както всички православни люде по света, така и ние, православните българи, мислим по Рождественските дни какво да подарим на Богомладенеца Христос и как да изпълним сърцата и умовете си с благата вест на празника. Наистина, сред светските старания на обществото ни да извлече повече търговска изгода по Коледа, ние - вярващите люде, сме в изкушение от това предизвикателство. Но независимо от цялата външна пищност по повод Рождения ден на Спасителя, ние държим повече на духовното осмисляне на празника и стоим твърдо във вярата, че Бог изпрати Своя Единороден Син на земята да спаси всички човеци и да сложи начало на Новата ера в човешката история. Точно тази вяра ни помага през всичките тези 2002 години да приемаме без всякакво съмнение истината, че „Словото стана плът, и живя межаду нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му” (Йоан 1:14). Всичко това стана в изпълнение на Божието обещание, че „трябва да се издигне Син Човеческий, та всякой, който вярва в Него, да не погине, но да има живот вечен” (Йоан 3:14-15).
Така че, истинският коледен подарък, който ни прави Господ, е подаръкът на вечния живот в Него. Разбирате ли, за какво точно става дума? Вечен живот, даден ни даром! Защото спасението на душите на всички, които вярват и тепърва ще вярват в Него, вече е постигнато на Кръста от Самия Христос, роден от жена в дома на хляба - Витлеем.
Другият голям подарък, който Господ ни дава е Неговото послание за любовта: „Това ви заповядвам: да любите един другиго” (Йоан 15:17). Без любовта към ближния не можем да приемем дара на спасението (Мат. 25:31-46). Любовта е закон Божий, основа на апостолската проповед, наше достояние, сила, на която се гради Църквата Божия до днешен ден.
Третият незаменим подарък на Господа за Коледа е голямата радост, известена ни от небожителите, че в града Давидов се роди Спасител, Който е Христос Господ. „Това ви казах, рече Господ, за да пребъде Моята радост във вас, и радостта ви да бъде пълна” (Йоан 15:11). Защото „Аз дойдох, за да имате живот, и да имате в изобилие” (срв. Йоан 10:10).
Това добре! Всеки от нас ги има вече тези дарове! Въпросът на деня обаче е ние какво ще подарим на Спасителя по случай Рождения Му ден. Даже не общ подарък, но поотделно всеки от нас има ли, подготвил ли е подарък за Иисус?
В Св. Писание четем, че името на Господа е Иисус, „защото Той ще спаси народа Си от греховете му” (Мат. 1:21).
От Св. Предание знаем, че по време на молитва във Витлеемската пещера Богомладенецът се явил на бл. Йероним и го подпомогнал в отговора на същия въпрос така: „Йерониме, дай ми твоите грехове!”
На вечернята срещу Рождеството се възхищаваме на прекрасния химн, който може да ни подпомогне лесно да направим нашия избор: „Какво можем да Ти подарим, о Христе, Който заради нас се яви на земята като Човек! Всяко творение Ти поднася благодарност. Ангелите - песен, небето - звезда, мъдреците - дарове, пастирите - учудване, земята - пещера, пустинята - ясла, човеците - девицата Майка. О, превечни Боже, помилуй нас!”
Като обичащи Господа люде, ние - православните българи, освен множеството ни грехове, можем да подарим на Господа нашето сърце, съкрушено и смирено, нашите трудове, нашата любов и, както се молим в ектениите: целия си живот на Христа Бога можем да отдадем.
Задача номер едно за всеки един от нас днес е правата си вяра в Господа съзнателно и открито да заявим и без страх и срам да провъзгласим, и то на всяко място и на всеки час, словом и делом, съзнателно и дори насън. Защото точно тази вяра, донесена ни от Единородния Божи Син ни е запазила като народ, крепи ни да не станем слуги и роби на други народи, спасява душите ни и по завета на св. Кирил и Методий ще ни удостои да застанем от дясната страна на Господа при свършека на света. Ето тази наша готовност и ревност на Господа да подарим!
Да докоснем с любовта си всички, които се нуждаят от нещо по Коледа, и то повече, отколкото сме го правили през другото време на годината.
Да се помолим специално на Бог Отец, както ни изпрати възлюбения Си Син, така да ни даде и насъщния хляб, та да дадем от него и на ония, които са без хляб на Христовото Рождество.
Да споделим славата и радостта на празника с тези, чийто живот е неорганизиран и безрадостен. Защото, това ако сторим, въпреки че изживяваме немотия и мизерия, Господ ще ни обогати през 2003 година. Уверявам ви в това! И още, да имаме въодушевлението и куража, че Бог ще „защити избраните Си, които викат към Него дене и ноще, макар и да забавя да ги защити. Казвам ви, ще ги защити наскоро” (Лука 18:7-8). Това са думи на Господа. И това послание всеки от нас трябва да отнесе до сърцето и разума на всички хора, с които имаме допир през този благословен период на годината. Да разменим земни неща за небесно блаженство! Да се откликнем на предупреждението на Господа: „Доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили” (Мат. 25:40).
Прочее, ако сте в оскъдица на Божиите дарове: храна, подслон, дреха, икономическа подкрепа, то споделете и подарете поне блага дума и изразете сладка надежда на братята и сестрите в Господа, които са в нужда и ви помолят за отклик.
Благословението и милостта Господни да бъдат над всички вас. Амин.Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Американски, Канадски и Австралийски митрополит ЙОСИФ             

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!