Храмове и православни братства

Храмът на Първозвания апостол


Софийският храм-паметник „Св. апостол Андрей Първозвани” е построен през 1926 г. в памет и прослава на българските опълченци, загинали за свободата на България. Той е не само единственият в България храм, носещ името на първозвания Христов апостол, но е и единственият, който е посветен на героичните български войници, участвали в Руско-турската освободителна война, Сръбско-българската война и Македоно-одринското опълчение. Те всекидневно се споменават на богослуженията в храма.
Историята на построяването на този храм-паметник е следната. След Първата световна война в 1925 г. Софийският митрополит Стефан, бъдещият екзарх, е благословил на най-високото място в тогавашна София да се построи храм-паметник по случай 50-годишния юбилей от героичните Шипченски боеве. За целта Голямата софийска община отпуска безвъзмездно парцел в кв. „Банишора” между улиците „Опълченска”, „Странджа”, „Струга” и „Кавала” за строеж на величествен храм. Възложено е на свещ. Василий Давидов от храм „Св. Николай Софийски” да създаде инициативен комитет за построяването на този храм.
В резултат на усилията на този комитет през 1926 г. в края на определения за строеж парцел е построен временен параклис.
С идеята, след като се съберат достатъчно средства, да се построи истинският голям храм-паметник.
На 13 декември1926 г. викарият на Софийската митрополия Знеполски епископ Паисий (по-късно Врачански митрополит и наместник на Светия Синод) заедно с протосингела архим. Софроний, който впоследствие става Великотърновски митрополит, полага антиминса на светия престол и отслужва първата света Литургия в храм „Св. Андрей”.
За съжаление, поради започването на Втората световна война, идеята на това място да се издигне величествен храм-паметник, подобен на „Св. Александър Невски”, не се осъществява. „В един злокобен ден”, според израза на блаженопочиналия Български патриарх Кирил, на 10 януари 1944 г. при бомбардировките над София върху параклиса пада самолетна бомба и го разрушава до основи. По-късно свещ. Василий Попдимитров, тогавашен председател на храма, успява за три години да построи върху същите основи нов параклис. Възстановяването е завършено през 1948 г. По Божи промисъл, точно в най-тежките за Църквата ни години, след промяната на властта, настоятелството успява да възстанови разрушения православен храм. Това е истинско чудо за времето си.
След възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г., новоизбраният Български патриарх Кирил посещава на храмовия празник храм „Св. ап. Андрей Първозвани”. За това посещение на патриарха има запазен паметен протокол на църковното настоятелство. Тогава в своята реч Българският патриарх Кирил нарича храм „Св. Андрей” „Храм-паметник на българското опълчение”. Патриарх Кирил горещо желаел да се разшири този малък параклис до първоначалния му замисъл и тази негова мечта се осъществява дотолкова, доколкото времето позволява. Няколко години преди да почине, с негово благословение започва строежът на две допълнителни странични крила и висока камбанария над притвора на храма.
Междувременно, без официално отчуждаване, върху дарения на храма терен са построени детска градина и районна поща, с което възможността да се издигне нов, голям храм с прихрамов комплекс е осуетена.
След този трикратен строеж на храм-паметник „Св. апостол Андрей Първозвани” на 2 май 1972 г. храмът е тържествено осветен от тогавашния викариен епископ на Софийска митрополия Левкийски епископ Партений. Тогава, през 1976 г. на 50-годишния юбилей от построяването на храма и при други случаи епископ Партений говори от амвона за храма, носещ името на Първозвания Христов апостол, като за „четвъртата софийска катедрала” след „Св. София” по старшинство, „Св. Александър Невски” като патриаршеска катедрала и „Св. Неделя” като митрополитска катедрала.
Сега храмът се готви за предстоящия 80-годишен юбилей през 2006 г. Голямото желание на председателя на храма свещеноиконом Иван Касабов е да се осъществи някой ден мечтата на неговите предци и първоначалният замисъл на Св. Синод на БПЦ: да се построи на това място величествен храм-паметник, посветен на българското опълчение.
Бог да благослови благочестивите им намерения!

Една продължаваща традиция


По инициатива на председателя на храма отец Василий Попдимитров и с дейното участие на Величкия епископ Андрей (по-късно Нюйоркски митрополит), през 1935 г. към храм „Св. Андрей” се основава православно християнско братство. От тогава всяка сряда започват да се изнасят просветни братствени беседи, традиция, която не е прекъсната до днес. Беседи се изнасят от храмовото духовенство и от гостуващи на енорията преподаватели от Софийската духовна семинария и Духовната академия. Чести гости в храма са били проф. д-р Тодор Поптодоров, проф. д-р Димитър Пенов, някои от по-новите професори, ставр. ик. Йоан Неделчев от храм „Св. Седмочисленици” и др.
В храм „Св. Андрей” се предлага богат избор от духовна литература не само на големите православни издателства, но и брошури, които издава християнското братство към храма с цел постоянно да се повишава религиозната просвета на енориашите.
В храма от 1976 г. ежедневно се отслужва св. Божествена литургия. На всяко първо число от месеца се отслужва водосвет за здраве и спасение, а от скоро след водосвета се чете и акатистът, посветен на св. ап. Андрей.
Всеки четвъртък след редовното богослужение се отслужва водосвет и се четат Киприяновите молитви. А всеки петък след водосвет се чете акатист към св. Богородица Неизпиваема чаша за избавление от недъзите на пиянството и наркоманията. С този акатист е свързано дарение, което направи от името на Руската патриаршия отец Анатолий Берестов при посещението му в България: икона с изображение на Св. Богородица Неизпиваема чаша, която се съхранява в храма.
По предварително уточнена програма в началото на годината ежемесечно в храма се отслужва всенощно бдение в навечерието на по-големите християнски празници. От 33 години към храма има смесен хор от 20 певци. Диригент на хора е г-жа Катя Мутафова. Семинаристи от Софийската духовна семинария често украсяват богослуженията с прекрасното си пеене. В храма, както е било в древни времена, не само хорът и певците от клира участват в богослужението, а и всички присъстващи богомолци, които с един дух и едно сърце възгласят Господнята молитва „Отче наш” и изповядват „Символа на вярата”.
Християнското братство редовно организира поклоннически пътувания из цяла България за богослужби, както и в близките православни страни.
Храмът се радва на добро посещение на богомолци не само от прилежащата към храма енория, а и от цяла София и околните селища. Близостта на храма до Централната софийска гара го прави достъпен за християни от провинцията, които идват, за да се поклонят на мощите на св. Андрей Първозвани, за изповед, причастие, за да вземат участие в акатистите, които се четат в храма. Християнското братство дава възможност на всеки, който желае да участва в енорийския живот при храма.

През януари 2001 г. частица от коляното на св. ап. Андрей Първозвани е донесена от гр. Патра, Гърция, където се намират мощите на св. Андрей, от тогавашния патриаршески викарий Траянополски еп. Иларион. Св. Синод на БПЦ взима решение частица от мощите да бъде съхранявана в единствения в страната храм, носещ името на първозвания Христов апостол, друга частица да бъде отнесена на о. Св. Анастасия край Бургас, където според преданието е пребивавал ап. Андрей по време на своите крайморски пътешествия, и трета - във Великотърновска епархия.
На 29 ноември 2001 година, в навечерието на храмовия празник, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим се извърши величествено литийно шествие от Синодалната палата по централните улици на столицата до храм „Св. Андрей Първозвани”, където тържествено беше положена частица от мощите на св. апостол Андрей.
От тогава всяка неделя и на големи християнски празници мощите се изнасят от чредния свещеник и се полагат на специален аналой в средата на храма за поклонение.Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
             Александра Карамихалева 

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!