Новини от страната

Въдворяване на Доростолския митрополит


На 19 октомври 2003 г. стана въдворяването на новоизбрания митрополит на възстановената древнопросияла Доростолска митрополия Негово Високопреосвещенство митрополит Иларион. Още в събота, 18.10.2003 г., митрополит Иларион се отправи към богодаруваната си епархия, за да се запознае с клира и паството. В 14 ч. той бе посрещнат на границата на епархията - с. Зафирово, от многоброен въодушевен народ с хляб, сол и вино по стар български обичай. След кратки приветствени речи от двете страни се провъзгласиха многолетствия за новоизбрания архипастир на епархията, както и за клира и вярващите от диоцеза й.
В тържествено шествие местното население се отправи към престолния град Силистра. По пътя към него се присъединяваха и многобройни гости, идващи да поздравят митрополит Иларион. Пред с. Гарван група вярващи чакаше своя архиерей, за да му поднесе поздравления по случай избирането му за епархийски архиерей и да изрази уважението и почитта си към него. Кметът на селото бе начело на шествието и лично поздрави архиерея. Отново цветя, отново хляб, сол и вино, отново сълзи на радост и въодушевление, че най-сетне благодатният Добруджански край, най-североизточният район на скъпата ни Татковина, ще бъде възглавяван от висш духовен ръководител и наставник. Жителите на богатото силистренско село Ситово също бяха излезли, за да посрещнат митрополита си, който, разчувстван от тяхното гостоприемство, произнесе вълнуващо слово и благослови вярващия народ.
Тържественото шествие спря и на разклона за с. Сребърна, известно със забележителния си природен резерват. Многобройните посрещачи изразиха радостта си от избирането на свой архипастир, като освен традиционните хляб и сол поднесоха на митрополита и даровете на своя край. Негово Високопреосвещенство благодари сърдечно, благослови труда на хората, призова небесното застъпничество над тях и им пожела да се множат плодовете на техните добри дела.
Негово Високопреосвещенство и придружаващия го народ се спряха за поклон и благослов в новоизградения манастир „Покров Богородичен”, където архиереят бе посрещнат с камбанен звън и голяма радост. След като се запозна с кратката история на манастира, митрополит Иларион благослови населничките на обителта, многобройния народ и посрещачите и произнесе пламенно слово, което бе прието с внимание и интерес от вярващите.
След традиционните поздравления и многолетствия шествието се отправи към гр. Силистра. В едно от най-големите села в епархията - с. Айдемир, митрополит Иларион бе посрещнат от местното свещенство, гражданските власти и многоброен народ. На широкия селски мегдан, след приветствените слова и многолетствия, се заизвиваха кръшни хора, а към смълчаното, покрито от дъждовни облаци добруджанско небе се извисиха гласовете на местния женски хор. След тази спонтанна и неподправена изява на радост и въодушевление шествието се отправи към своята крайна цел - гр. Силистра, древния Доростол и средновековен Дръстър.
Точно в 17 ч. Негово Високопреосвещенство митрополит Иларион бе посрещнат пред прага на катедралния храм „Св. Петър и Павел”. Тук му бяха връчени белезите на архиерейската власт - панагия и жезъл, бе облечен в архиерейска мантия и му бяха връчени ключовете от архиерейския дом. Облечен във властта на архиерея, Негово Високопреосвещенство влезе в храма, благославяйки, след което започна празничната вечерна служба. В богослужението, възглавявано от митрополит Иларион, взеха участие много свещенослужители - както местни, така и гости на тържествата във връзка с въдворяването на новоизбрания митрополит. Заедно с многобройния богомолен народ в храма бяха дошли и г-н П. Добрев - управител на областта, изпълняващият длъжността кмет на града Иво Лозев, народната представителка Силвия Нейчева и други представители на гражданската власт.
След приключване на вечерното богослужение Негово Високопреподобие архимандрит Борис, гл. секретар на Св. Синод и пратеник за въдворяването, прочете Патриаршеското и синодално послание за каноническия избор на Негово Високопреосвещенство за Доростолски митрополит.
На 19 октомври 2003 г., неделя, когато св. Православна църква молитвено почита паметта на прославения български чудотворец св. Йоан Рилски, в катедралния храм „Св. Петър и Павел” бе отслужена първата архиерейска св. Литургия от новоизбрания Доростолски митрополит Иларион. Специално за въдворяването на Негово Високопреосвещенство дойдоха от братската Румънска църква Негово Високопреосвещенство архиепископът на Томис (гр. Кюстенджа, Румъния) Теодосий и епископът на Калараш и Слобозия Дамаскин, които взеха участие в празничната служба. По настояване на гостите и богомолците, дошли на тържеството, след св. Литургия отново бе прочетено Патриаршеското послание за възстановяване на древлепросиялата Доростолска митрополия и за избирането и утвърждаването на митрополит Иларион за пръв архипастир на епархията. Радостта на богомолния народ от този исторически за Добруджанския край акт бе толкова голяма, че в очите на много от присъстващите се появиха сълзи на удовлетворение, гордост и благодарност за възтържествуване на историческата правда. Към новоизбрания митрополит бяха отправени много искрени сърдечни поздравления и благопожелания за плодотворна, богоугодна и народополезна служба на високия пост и бяха поднесени многобройни подаръци. Огласиха се и множеството телеграми и поздравителни адреси към новоизбрания архипастир. Бе отслужен благодарствен молебен.
На празничната братска трапеза Негово Високопреосвещенство митрополит Иларион бе отново поздравен от областния управител г-н П. Добрев, кмета г-н Иво Лозев, от високите църковни румънски гости, от много познати и почитатели на митрополит Иларион. В повечето от поздравителните слова и обръщения освен благопожеланията към митрополита се изразяваше и благодарността и задоволството на вярващия народ за историческия акт - възстановяването на Доростолския митрополитски престол. Забележителен концерт от църковна и народна музика изпълниха гостите от братска Румъния, придружаващи своите архиереи. Тържеството завърши с многолетствия за Негово Светейшество Българския патриарх Максим, Св. Синод, Негово Високопреосвещенство новоизбрания Доростолски митрополит Иларион, гостите от Румъния, богоспасаемия клир на Доростолска епархия и за всички присъстващи на празника.
Така славно завърши едно историческо събитие, няколко години вълнувало, тревожило и занимавало църковната общественост и вярващия благочестив народ.
На новоизбрания Доростолски митрополит Негово Високопреосвещенство Иларион - многая и благая лета!    Максим, Патриарх Български

Поздравление към новоизбрания Доростолски митрополит


Ваше Високопреосвещенство,

Обични в Господа владико Иларионе,

След проведения на 07.09.2003 г. в гр. Силистра Епархийски избирателен събор, избрал от каталога на достоизбираемите кандидати двама за възстановения Доростолски митрополитски престол, приятно ми е да ти известя, че днес след Божествената св. Литургия и призоваване на съдействащата Божия благодат, Св. Синод в пълен състав, в изпълнение на чл. 50 от Устава на Българската православна църква, с гласа на Високопреосвещените синодални архиереи извърши и канонически избор, на който избра и провъзгласи за Доростолски митрополит теб, Високопреосвещени владико Иларионе.
От свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква с братска обич и радост ти честитя този избор.
Преди повече от три десетилетия ти бе ръкоположен за епископ, което прие с благоговеен трепет, с дълбоко смирение и ясно съзнание за високата отговорност пред Бога, с надеждата, че това благодатно служение ще бъде от полза за светата ни Църква и за спасението на твоята душа.
Така изминаха години на усърдно служение - църковна администрация, учителство, игуменство в Бачковската и Троянската свети обители, възглавяване на Културно-просветния отдел при Св. Синод, управление на Великотърновска епархия, а в София - ценен наш викарий Иларион и добър помощник в столичния богослужебен и църковно-обществен живот.
Книжовните ти занимания обогатиха богословската ни литература с ценни книги, статии, пътеписи, поезия върху библейски сюжети, исторически повести, стихове в прослава на природните красоти. Благочестивите християни с духовна наслада и молитвено вдъхновение присъстват на твоите богослужби и с подчертан интерес и удовлетворение слушат твоите беседи, проповеди и наставления.
В един спомен за теб се разказва, че преди епископската ти хиротония от новогодишните късмети на твоята майка ти се е паднало „лозето”. Това било вашето лозе в родния ти град Елена, за което си обичал да се грижиш. Ето сега по благия Божи промисъл и с изразеното доброжелателство на събратята архиереи ти получаваш духовен виноград, който се обгрижва с архипастирски труд и неуморна молитва, с мъдър съвет и личен пример, за да погледне Бог милостно към него, да го посети и утвърди със Своята крепка десница.
Доростолската епархия е древна архиепископска и митрополитска катедра. Тук в римската провинция Долна Мизия християнството се разпространява още през III век и се поставя началото на многолетна, богата на църковен живот християнска история. Споменават се имената на Доростолски мъченици, просияли в подвиг преди официалното приемане на християнството по нашите земи. За известно време тук била резиденцията и на първия Български патриарх Дамян. Предстои честването на 1700-годишнината от мъченическата кончина на св. Дазий Доростолски.
Високопреосвещени Владико,

Богу било угодно в изпълнение на Неговата свята воля да поемеш служение в светата ни Църква като пръв архипастир на възстановения Доростолски митрополитски престол, в североизточния граничен район на нашата Родина. В друг далечен край на новокръстена България през IX век бе изпратен най-талантливият ученик на светите братя Кирил и Методий - равноапостолният просветител на българския народ св. Климент Охридски. Убедени сме, че ще подражаваш на неговите неуморни трудове, за да се радваш и на богати плодове. Не бе случаен и фактът, че Св. Синод неотдавна те удостои с църковния орден „Св. Климент Охрид-ски”. Радвай се, че следваш такъв блажен подвиг. „Бог ни възлага бреме, но Той ни и спасява” (Пс. 67:20), отправя към нас слова на утеха Псалмопевеца. С присъщата ти крепка вяра и упование в Бога и Неговата небесна помощ ще се укрепваш чрез силата Божия, която „се в немощ напълно проявява” (2 Кор. 12:9).
В златна Добруджа очакват добрия сеяч, който в добра почва да сее здравите семена на спасителните евангелски истини, строят се нови храмове, възстановяват се съхранени църковно-народни традиции, поддържат се добри съседски отношения с братската Румънска православна църква, йерархията и животът на която са ти добре познати от твоите поклоннически пътувания по нейните свети места.
С братска обич и сърдечна радост молитвено ти пожелаваме здраве, бодри сили и благоуспешно светителство на Доростолския виноград в единство и сътрудничество с честния клир и благочестивото паство, със съдействието на гражданските ръководители и общественици за благото на светата ни Църква и обичната ни Родина.
Освещеният Архиерейски събор на светата ни Църква те приема с топли братски чувства и готовност всякога да те подпомага в изпълнение на архипастирските ти задължения и родолюбивия ти дълг, та с обединени старания да пазим в единомислие църковното единство за утеха и спасение на Божия народ, за живот мирен и благоденствен „в пълно благочестие и чистота” (1 Тим. 2:2).
Бог да бди над теб, Високопреосвещени Владико!
На добър час!


    Доростолски митрополит Иларион

Приветствие в катедралния храм в Силистра (19 октомври 2003 г.)


Благоговейни отци, досточтими представители на гражданската власт, благочестиви братя и сестри,
В тоя тържествен час след св. Литургия, събрани по повод възстановяването на древнопросиялата Доростолска епархия, моля да изслушаме посланието на Св. Синод, подписано от Негово Светейшество патриарх Максим и Високо-преосвещените архиереи, което послание Негово Високопреподобие архим. Борис, главен секретар на Св. Синод, има поръчение да прочете пред всички нас.
И така, честита да бъде на всички възстановената Доростолска епархия!
Със смирено съзнание за своето недостойнство и аз, вече като Доростолски митрополит, ви честитя тая духовна радост. И нека да изкажа пред вас своята сърдечна благодарност пред Господа Бога за това снизхождение към мен. Коленопреклонно, сърдечно прося небесната подкрепа в предстоящото благодатно служение, което да бъде за слава Божия и доброто на епархията и народа.
Благодарност от сърце дължа и на Негово Светейшество и на синодалните Високопреосвещени архиереи.
Сърдечна благодарност дължа и към благоговейните духовни избиратели, и към почитаемите мирски избиратели, дали тук гласа си от име на целия народ в епархията.
Сърдечна благодарност и на ставрофорния иконом отец Добри Чаков, както и на г-н кмета, на г-н окръжния управител и на всички общественици в града, проявили настоятелни усилия за възстановяване на тази историческа епархия.
 


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!