Амвон

Вяра, надежда и любов за боледуващите

Приветствие по повод тържествената промоция на випускниците от Медицинския колеж в Сливен за подготовка на медицински сестри и лаборанти - випуск 1999-2002 г. при Тракийския университет - гр. Стара Загора


Драги присъстващи!

Най-дълбока диря, най-голямо вълнение, най-радостни трепети се пораждат в тези, които получават диплома за завършено образование. Затова и днешният ден се отличава със своята тържественост, сърдечност и омайност.
За всички човеци през всички времена духовната съкровищница е отворена, та всеки, който търси поука, да я намери и който желае мъдрост, да я открие. Тази вечна книга - светата Библия ни учи, че духовният бисер по-ярко блести от земния диамант и духовната мощ е по-възвишена от физическата сила.
Какво още четем там? - „Всичко си има време” (Екл. 3:1). Време да учиш, за да успяваш, и време да работиш, за да помагаш. Време да се радваш, когато напредваш, и време да скърбиш, когато изоставаш.
И още: „Око се не насища от гледане” на чистото, свещеното и прекрасното. „Ухо се не напълня от слушане” на мелодичното, тихото и услаждащото. „Човек не може всичко да изкаже” (Екл. 3:8) от силно изживяване и прекрасна гледка.
Драги абсолвенти,
Вие завършихте образованието си и от днес пред вас се открива ново просторно поле за работа. Вашият опит неусетно ще се обогатява, вашата ревност постепенно ще се усилва, за да работите достойно и успешно в областта на здравеопазването.
Всеки от нас се нуждае от здраве, спокойствие и разбирателство.
Здравето не е ли богат-ство за народа? Мирът не е ли спокойствие за гражданите? Разбирателството не е ли сигурност за обществото? Как да запазим здравето? Как да успокоим немирните? Как да преодоляваме тревогите? Тези въпроси са жизненоважни. Отговорите са крайно трудни.
Ние внимателно следим проблемите на Министерството на здравеопазването и на Здравната каса. Те имат задълженията и носят отговорност за здравето на народа.
А когато е изгубено здравето, тогава е нарушено спокойствието, тогава страда и обществото. Има много общо между здравето, мира и спокойствието. Когато човек боледува, той е в изпитание, той е разтревожен и неработоспособен. Това състояние го измъчва и тормози. И всичко това неизяснимо се предава на близките, на лекуващите лекари, на медицинските сестри и лаборанти.
Всеизвестно е, че жаждата за живот е неутолима. Погледът за надежда - трогателен. Стремежът за помощ - силен. Трудно се затварят човешките очи. В много случаи бавно спира човешкото сърце. Раздялата с този живот е тайнство, пред което всеки се смирява.
Но вие ще преживявате не само трудни моменти, вие ще имате и много радостни дни. Когато продължавате живота на човека - радвайте се! Когато му вдъхнете надежда - успокоявайте се! Когато се върне на работното си място - веселете се!
Говори се, че светът се променя. Но кое по-точно се променя? Променят ли се вродените от Бога закони? Променя ли се човешката природа? Онова, което не подлежи на промяна, няма да се измени, и което е не-преходно - няма да изчезне. Божествените закони са вечни.
В медицината, а и във всички други области на науката, човешкият разум е извършил много открития, достигнал е до велики изобретения, затова основателно изтъква големи успехи.
Но може ли човечеството днес да се похвали с успехи в морала? Може ли да отличава свещено от несвещено и нечисто от чисто (Левит 10:10). Потъпкването на морала, пренебрегването на духовни ценности води до духовна гибел и дълбока мрачна пропаст.
Постоянно се говори за прогрес в науката, а защо не се говори за регреса в морала?
„Горко на ония, които злото наричат добро, а доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото - за горчиво!” (Ис. 5:20) - говори Божията премъдрост чрез устата на пророка.
Често се срещат съблазни по вестници, списания, телевизии, Интернет, а ние сме безсилни да ги ограничим.
Какво означават тези бедствия, аварии и катастрофи в наше време, ако не зов за опомняне, че хората не вървят по правите Божии пътеки и нарушават Божия закон?
И все пак надеждата в доброто трябва да грейне. Вярата следва да ви ръководи и любовта да ви вдъхновява, за да помагате на нуждаещите се, да вдъхвате вяра, надежда и любов на боледуващите. Вашият випуск е исторически, защото започнахте висшето си образование във второто хилядолетие, а го завършвате в третото. Винаги помнете и изпълнявайте вашата клетва - тя ви задължава за цял живот. Вие сте надеждата на нашето общество, всеки има нужда от вас - от раждането до дълбоки старини. Вие сте в цветуща възраст, младостта ще ви улеснява във вашата работа. Аз искрено ви желая успех. На добър час!


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ      

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!