Новини

Конференция "Православие и краезнание"


На 4 октомври краеведи от цялата страна се събраха във Велико Търново, за да участват в Националната научна конференция на тема „Православие и краезнание”. Конференцията бе организирана по инициатива на Православния духовно-просветен енорийски център „Св. Възнесение Господне” при катедралния храм „Св. Кирил и Методий” в Бургас. Съорганизатори са Съюзът на краеведите в България, Великотърновският университет „Св. Кирил и Методий” и Регионалният исторически музей - В. Търново. Тя бе открита от Негово Високо-преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и председателя на Съюза на краеведите в България проф. Марин Ковачев.
Митрополит Григорий благослови присъстващите и пожела на близо 80-те участници успешна мисия по „това благопристойно начинание, дошло от Бургас.
По време на пленарното заседание, ръководено от проф. Ковачев, протойерей Захари Дечев от Бургас представи теоретичните и практически обосновки на предложената от екипа на Енорийския център при бургаския катедрален храм тема „Православие и краезнание”. Той се спря на съвременната иновационна интегрираност, на мисията на богословите и учителите, на предизвикателствата на съвремието ни и на перспективите по отношение възпитанието на учениците от начален, среден и горен курс.
За натрупания опит на секцията „Православие и краезнание” към бургаския енорийски център говори преподавателката по история Милка Бихлюмова в доклада си: „Възникване, развитие и реализация на идеята за извънучилищно обучение по православие и краезнание”.
Г-жа Вида Буковинова говори за опита на някои епархии по отношение на православието и краезнанието от Руската православна църква и тригодишния опит на бургаското учебно звено с учениците в неделното училище към Енорийския център „Възнесение Господне”.
След пленарното заседание работата на конференцията продължи по секции.
Всички изнесени доклади по темата ще бъдат включени в сборник, който Съюзът на краеведите в България ще издаде и разпространи по училища и енорийски центрове.
Кирил БЪЧВАРОВ


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Кирил Бъчваров            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!