80 години Богословски факултет

Международен научен симпозиум


Тази година Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” отбелязва своя 80-годишен юбилей. Във връзка с честванията на бележитата годишнина бе организиран международен научен симпозиум „Религиозното образование в контекста на общоевропейския дом”.
Тържественото откриване бе на 6 октомври в аулата на факултета. В своето приветствено слово към участниците и гостите на научния симпозиум проф. И. Денев подчерта, че това важно събитие за религиозното образование у нас е посветено на бележития юбилей.
Официални гости на откриването бяха Техни Високопреосвещенства Видинският митрополит Дометиан и Русенският митрополит Неофит, архимандрит Сионий - ректор на Софийската духовна семинария, и доц. И. Желев - директор на Дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет. Участници в симпозиума имаше от цяла Европа - 38 души от 16 страни.
За празничната атмосфера допринесе ангелогласното пеене на хор „Св. Йоан Кукузел” с диригент доц. Д. Димитров.
Приветствие от името на Българския патриарх Максим и Светия Синод поднесе Видинският митрополит Дометиан. Той подчерта, че „упованието в Божията справедливост и воля е здравата основа, върху която трябва да се гради обединена Европа”. Митрополит Дометиан напомни, че призванието на учителите по религия е да бъдат сеячи на Божието слово.
Поздравление към участниците отправи и деканът на Богословския факултет доц. д-р Е. Трайчев. Кратко приветствие от страна на немските съорганизатори произнесе д-р Е. Грос, ръководител на катедрата по дидактика на религиозното обучение, катехетика и религиозна педагогика при Богословския факултет на Университета в Айхщет-Инголщадт, Германия.
След официалните приветствия проф. И. Денев изнесе доклад на тема „История на религиозното образование в България”.
В следващите три дни бяха изнесени научни съобщения, посветени на Рождество Христово, които запознаха с практиката на преподаване в България, Англия, Германия, Гърция, Русия, Румъния и Молдова. Докладите бяха на следните теми: „Децата се учат да мислят богословски” на д-р Божидар Андонов, Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски” ; „Децата се учат да мислят религиознопедагогически” - проф. д-р Енгелберт Грос; „Децата се учат да мислят религиознодидактически” - д-р Клаус Кьониг, от Богословския факултет на Университета в Айхщет-Инголщадт, Германия.
Научният симпозиум бе закрит на 9 октомври вечерта от проф. Денев, който определи работата му като успешна и ползотворна. От името на съорганизаторите д-р Е. Грос благодари за участието на всички и особено на младите хора в залата, благодари и на проф. Денев за личното му съдействие и поканата за организирането на съвместния научен симпозиум, сърдечна благодарност изрази и към декана на Богословския факултет доц. д-р Е. Трайчев за оказаното гостоприемство.
Накрая бе прочетено и поздравително писмо към участниците в конференцията от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Арсений.
Докладите от конференцията предстои да бъдат отпечатани в сборник, както за нуждите на академичната работа, така и в помощ на преподавателите по религия към училищата.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Мария ИВАНОВА            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!