Съвременни проблеми

За погребалните агенции


До неотдавна уреждането на формалностите по едно погребение беше истинско ходене по мъките. Днес погребалните агенции предлагат да ни отменят в тези грижи. Ето какво може да включва предложението им: от административното оформяне на документи - медицинско заключение, смъртен акт, транспорт до гробищния парк, хладилна камера за 24 часа, ковчег, драперия, покров, аранжиране на ковчега, надгробен кръст, изкопаване и зариване на гроба, товаро-разтоварна дейност в гробищния парк, комплект свещи, жито, погача...
Някои агенции обаче предлагат и уреждането на църковно погребение, за което изискват допълнително заплащане. Мнозина се отказват, понеже не е по възможностите им. В такъв случай добре е да знаете, че към вас е проявено некоректно отношение. Защото за църковното погребение не е необходимо посредничеството на агенцията. То включва опело, което се извършва от вашия енорийския свещеник. А за таксата, която е минимална, може да се информирате директно от него. За да не се окаже впоследствие, че агенцията ви е поискала пари за услуга, в която няма никакво участие или си присвоява таксата на свещеника. В провинцията лично трябва да информирате енорийския си свещеник. А в София редът е малко по-различен. Ако не знаете кой е енорийският свещеник на починалия, достатъчно е да се обадите на Централни гробища. От там информират свещеника, към който сте разпределени. Ако решите да извикате друг свещеник, непременно трябва да предупредите, за да не се окажете на гробищата с двама.
Някои изобретателни бизнесмени предлагат две оферти - за светско и за църковно погребение, като, забележете, второто е по-скъпо.
Светското погребение е церемония, която включва слово на ритуалчика и поклонение пред тленните останки на покойника. Тя е остатък от времената, в които Църквата бе възпрепятствана в грижата за мъртвите и утехата на живите, а свещениците трябваше тайно по домовете да извършват опело.
Непременно се информирайте какво точно предлага агенцията под „църковно погребение”. Защото можете да станете свидетел на следното: в последния момент да се окаже, че ангажиментът за църковно погребение включва единствено извършването на водосвет от свещеник в дома ви. Често пъти това недоразумение, меко казано, е резултат на нежеланието на бизнесмените да се съобразят с енорийските свещеници и затова наемат „свой”. Той обаче не може да извърши опело на гробищата, защото навлиза в енорията на друг свещеник. Така може да се окаже, че няма кой да извърши опелото...
Затова ако погребалната агенция ни спестява административните неуредици, то нека това не е повод да подминаваме с лека ръка първата и неотменна грижа за починалите близки - нашата лична молитва и молитвата на Църквата за по-добра задгробна участ на мъртвите.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Мария ИВАНОВА         

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!