Новини

Варненска и Великопреславска епархия във фокуса на научния интерес


Сто и тридесет годишнината от основаването на Варненската и Преславска епархия бе поводът за организиране на научна конференция на 31.Х. 2002 г. в хотел „Корал” на курорта „Св. Константин”. Тя беше осъществена със съдействието на митрополията и Териториалната дирекция „Държавен архив” - гр. Варна. Съпътстваха я редица събития, свързани с Деня на народните будители, включително полагане на основния камък на параклис във Варненския свободен университет.
Конференцията беше открита в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, Високопреосвещените митрополити Калиник Врачански, Кирил Варненски и Великопреславски, Неофит Русенски, Геласий бивш Нюйоркски, Гавриил Ловчански, архим. Борис - главен секретар на Св. Синод, високия гост митрополит Василий Еласонски от Еладската църква и кмета на Варна. Първият доклад беше прочетен от архимандрит доц. Павел Стефанов (Шуменски университет) на тема „История на Преславската епархия (IХ-ХIV в.)”. В него бяха оповестени нови хипотези, например за т. нар. „мартириум” под Голямата базилика в Плиска. Д-р Стела Дончева от Шуменския музей се спря върху монашеската практика в средновековна България и архитектурните традиции в североизточната част на страната. Докладът на д-р Надежда Илиева (Великотърновски университет) бе посветен на господството на Венеция и Генуа в Черно море и Средиземноморието и връзката им с Добротица през ХIV в.
Д-р Румен Ковачев от Ориенталския отдел на Народната библиотека разгледа структурата на Варна по махали и енории през втората половина на ХVI в. според регистрите на Истанбулския османски архив. Тъй като през тази епоха духовниците са ръководители на българската общност, по принцип махалите носят имената на енорийските си свещеници. Приносът на храма „Успение Богородично” към духовния живот в Търговище през ХIХ в. беше разгледан в доклада на Йорданка Петкова от търговищкия Исторически музей. Ирина Димитрова от Регионалния музей в Шумен анализира посланието на Св. Синод в Цариград до първенците в Преславската епархия през 1846 г., с което се настоява да бъде приет новият митрополит Дионисий. Магдалена Жечева от Историческия музей в Търговище проследи хронологично връзките между Варненския и Преславски митрополит Симеон и Търговище. През периода 1878-1937 този неуморен архиерей освещава в епархията си 33 църкви. Доц. Вера Бонева от Шуменския университет в доклада си, посветен на Велико Христов, доказа, че всъщност има двама общественици с това име във Варна и Шумен. Докладът на Светлана Аврамова от Историческия музей в Търговище беше фокусиран върху личността и делото на българския митрополит в САЩ Андрей.
Ст. н. с. Лизбет Любенова от Института за история в София се спря на интересни факти от всекидневния живот на населението във Варненската и Преславска епархия според митрополитската кондика. Мирослав Тошев от музея в Омуртаг говори за църквата „Св. Димитър” в същия град, построена през 1860 г. от видния възрожденски архитект Генчо Кънев. Ст. н. с. Дечко Лечев, директор на Регионалния исторически музей в Шумен, разгледа периода, в който Варненската епархия е присъединена към Шуменската и пребиваването на митрополит Симеон между 1872 и 1882 г. в Шумен. Празниците, обредите и ритуалите в българския военноморски флот от 1879 до 1945 г. бяха тема на доклада на Елисавета Димитрова от Централния военен архив във Велико Търново. Д-р Ани Златева от Института за история в София обсъди някои нетрадиционни форми за благотворителност през войните за национално обединение, намерили изява главно чрез „Червен кръст”. Н. с. Бета Хараланова от Регионалния музей в Шумен запозна аудиторията с Варненския и Преславски митрополит Йосиф - ерудит, книжовник, икуменист, привърженик на църковната социална дейност. Красимира Томова от Варненския музей се спря върху строителството на православни храмове във Варна след Освобождението. Местната катедрала е втората по големина църква в България. Освен нея са изградени още три църкви: „Св. Петка”, „Св. Илия” в кв. „Трошево” и „Св. Цар Борис I” в кв. „Аспарухово”.
Участниците в конференцията получиха по един екземпляр от новоиздадения сборник „Борбите на българите от Варненска и Преславска епархия за църковна независимост 1840-1879 г.” Негови съставители са директорът на архива Борислав Дряновски и митрополит Кирил.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Архимандрит доц. Павел СТЕФАНОВ
     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!