Покровът на Божията Майка


Покрий ни с твоя свят покров, избави ни от всяко зло, и моли твоя Син и наш Бог да спаси душите ни.

На 1 октомвриПравославната църква чества празника Покров на Пресвета Богородица. На тоя денв 910 г. арабите нахлули във Византия. Изплашеният народ пълнел църквите и сгорещи молитви търсел небесна защита. В посветена на св. Богородица църква, вцариградския квартал „Влахерни”, по време на всенощното бдение станалочудо. Св. Андрей Юродиви и ученикът му Епифаний видели във въздуха св. Богородицада се моли за обсадените, обкръжена като с венец от пророци, апостоли и ангели,разгърнала покровителствено над богомолците своя омофор. Като узнали това, вярващитесе обнадеждили, че по молитвите на св. Богородица Бог ще ги избави от враговетеим. Наистина скоро нашествениците били прогонени.
Така се положило началото на празника, който скоро се разпространил в Русия, а по-късно и в другите православни страни.
И днес благодатната защита на покрова на Божията Майка се разпростира над света. Този покров е щит и ограждение за верните на Христовото учение, които в молитва прибягват към нейната закрила. Но не всички виждат покрова на Божията Майка, не всички го чувстват. За това е нужна вяра, нужно е не само да гледаме калния път, по който вървим, а да вдигнем поглед нагоре, за да видим с очите на вярата благодатния дар, който ни е открит във видението на св. Андрей Юродиви, да видим небето и покрова на Божията Майка, разпрострян над света.
Нека изчистим калта, полепнала по душите ни, да отворим сърцата си, за да се вмести в тях благодатта по застъпничеството и молитвите на Божията Майка. Амин!


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Свещ. Йоан КАРАМИХАЛЕВ             

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!