Новини от страната

Седмица на православната книга във Варна


ЕжегоднатаСедмица на православната книга във Варна започна на 8 септември, Рождествона св. Богородица, със св. Литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично”,отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополитКирил. Вечерта бе отслужен и водосвет в храм „Св. архангел Михаил”.
След тържественото откриване лекция на тема „Насилието и магията в детските книги, филми и игри” изнесе преподавателката Елени Андрулаки от Атина. В експозето бяха разгледани насилието и ужасът, войната със семейството и традиционните ценности, системното внушаване на атеизъм и езичество, поощряване вършенето на зло, инициацията в магьосничество, окултизъм и сатанизъм, които са неотменни характеристики на някои популярни книги, филми и игри за деца, като „Хари Потър” от Дж. Роулинг, „Старата магия” от Мариян Кърли, „Неговите мрачни материали” от Филип Пулман, „Седмица на вещиците” от Д. Джоунс и други.
На другия ден започна поредицата от семинари, посветени на вътрешната църковна мисия. Свещеник Дончо Александров представи проектопрограма за организирана мисионерска дейност във Варненска и Великопреславска епархия. Обсъдени бяха различни страни на мисията на Църквата.
В дискусията взеха участие о. Василий Шаган, о. Васил Коцев - храм „Св. Георги” в София, о. Радован Бигович от Сръбската православна църква и представителите на Издателството на Московската патриаршия и издателство „Сибирски благозвонник”.
За организацията на епархийския живот в гр. Ярославъл разказа Павел Иларионов от издателство „Сибирски благозвонник”. Провеждат се редовно беседи след св. Литургия. Издава се епархийско списание всяка седмица. Водят се обучителни курсове за преподаватели в училищата по предмета „Основи на православната култура”. В града има духовно училище, което подготвя свещеници, и православна гимназия, а в педагогическия университет - теологически факултет.
Във вторник вечерта Траянополският епископ Иларион представи цялостното си творчество, и по-специално следните книги: „Пътят на монаха”, „Езикът Божи дар”, „Гордост и смирение”, „Библейски песни”, „Евангелски картини”, „Гласът на камбаната”, „Всевъзпявана св. Богородица”, „Уроци от живота” и „Картини от Апокалипсиса”.
Същата вечер протойерей Радован Бигович от Православния богословски факултет в Белград изнесе беседа на тема „Църквата и обществото”. Той разгледа като основополагащ принципа на „единство и хармония” във взаимодействието между Църквата и обществото.
Георги Тодоров, редактор на „Църковен вестник”, представи своята новоизлязла книга „България, Православието, Историята”. В нея авторът разкрива един изцяло църковен, православен прочит на българската история и по-значимите събития и личности, изиграли роля във формирането на държавата и на културната история на България.
В сряда водещ на семинара бе о. Георги Фотакиев. Бе обсъдена работата с деца и младежи, с некръстени и невъцърковени хора, която се осъществява в енориите от свещенството и катехизатори. Преподавателката по „Методика на обучението по религия” от Богословския факултет на ВТУ г-жа Магдалена Левкоступ разгледа дейността на енорийското църковно училище към храм „Св. Николай”, Велико Търново, както и преподаването на религия в средното училище. Свещеник Фотакиев сподели своя опит от работата си с наркозависими.
Същия ден вечерта бе представена книгата на Ловчанския митрополит Гавриил „Схиигумения Мария (Дохторова)”. С проникновено чувство на обич и признателност авторът представи живота на схиигумения Мария, за който съдим от дневника й „Години на изгнание” и от писмата до духовния й наставник епископ Партений. Митрополит Гавриил също така сподели и своите лични впечателния от матушка Мария и от процеса на написване на книгата и нейното публикуване.
След това бяха представени изданията на Варненска и Великопреславска митрополия: „Да се завърнеш към живота” от о. Анатолий (Берестов), „Борбите на българите от Варненска и Преславска епархия за църковна независимост 1840-1879г. - документи и материали”, „Принос на Руската православна църква за освобождението на България от турско робство 1876-1878” от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, „Житие на Прокопий Варненски” и др. Митрополит Кирил представи своята книга, посветена на ролята, която е изиграла Руската църква в лицето на архиереите, свещенството и миряните в подготовката, организирането и провеждането на Руско-турската освободителна война в периода 1876-1878 г.
В четвъртък продължи дискусията на тема „Вътрешноцърковна мисия” с водещ о. Василий Шаган. Обсъдени бяха проблемите по приобщаване на нови хора в енорията. Асистентът от Богословския факултет към ВТУ Свилен Тутеков посочи, че мисията на Църквата е преди всичко да направи човека участник в литургията.
В четвъртък вечерта бяха представени изданията на издателство „Омофор”. Бяха представени книгите на митрополит Антоний Сурожки „Началото на молитвата” и „Бракът като подвижничество”. Отец Стоян Бербатов от Благоевград представи преведената от него книга на Владета Йеротич „Вяра и болести, отношение към болния, лекуване на болния”.
Свилен Тутеков представи преведената от него книга на протойерей Радован Бигович „Църква и Общество”.
Сутрешният семинар в петък беше посветен на обобщаване „Проектопрограмата за организирана мисионерска дейност на Варненска и Великопреславска епархия”. Като непосредствени цели на мисията на Църквата бяха посочени: проповед на Евангелието, обръщане на атеистите и иноверците към Православната църква и пробуждане на „традиционните” християни, възраждане на човешката личност и полагане на грижи за нейното спасение, привличане на новообърнатите и въцърковяващите се към активен християнски живот в християнската общност, евангелско благовестие в Евхаристията и изграждане на литургийна общност. Бяха приети редица допълнения в програмата и конкретни идеи за доразвиването и обогатяването й.
Вечерта бяха представени книгите на издателството на Руската православна църква, специализирано в издаването на богослужебна, учебна и друга литература. Издателството подготвя официалните календари на Руската православна църква, както и православни книги за деца.
Павел Иларионов, директор на издателство „Сибирски благозвонник”, представи дейността му - издаването на буквари на различни теми като: „Съвършенство”, посветен на Дионисий Ареопагит, „Молитва”, посветен на умната молитва, „Истината” и др. Издали са и книга, посветена на 100-годишнината от канонизацията на св. Серафим Саровски. Издателството издава периодични списания, сборници и албуми.
В събота вечерта бе представена книгата „Духовните основи на наркоманията” под общата редакция на йеромонах Анатолий Берестов, която предстои да бъде издадена. Емилиян Погончев, редактор на превода, представи някои основни идеи в книгата - например, че наркотичните вещества и употребата им със сакрална цел са основно средство за общуване с отвъдния свят и придобиване на магически способности в езическите религии, т.е. форма на окултно бесообщение. Християнството като богооткровена религия, в същността си е отрицание на езическото бесообщение. Наличието на истински духовен живот предполага свободното и непринудено благодатно общуване със Св. Дух, което е напълно противоположно на цялостното обсебване на човека, изпаднал в транс и общуващ с бесовете, които му откриват своите тайни знания. Молитвата не е медитация и нирвана, а е памет и стремеж да бъдем с Бога. Най-необходимото за духовния живот е трезвението. Духовността, когато не е основана на трезвеността и богообщението, се превръща в лицемерие, морализаторство и законничество и води към търсене на мистични наркотични изживявания.
На следващия ден, 14 септември, Въздвижение на св. Кръст Господен, беше отслужена св. Литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично” от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който след края на литургията закри Седмицата на православната книга.
По време на Седмицата бяха организирани съпътстващи културни прояви. Всеки следобед в зала 37 на Община Варна бяха прожектирани видеофилми с православна тематика от България, Русия и Сърбия. В храма „Св. архангел Михаил” беше организирана иконографска изложба на богослова Пламен Величков. В Младежкия дом беше организирана изложба на плакати със социална тематика, изработени от ученици от художествената гимназия в град Сливен.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Гергана ХРИСТОВА
Емилиян ПОГОНЧЕВ
           

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!