Новини

Седмица на православната книга във Варна


На 9 септември от 18 ч. пред храма „Св. Николай Чудотворец” във Варна беше отслужен водосвет от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение със свещеници от града. С тържествената служба бе поставено началото на Седмицата на православната книга, която се провежда за четвърти пореден път.
За първа година тържественото откриване бе в храм „Св. Архангел Михаил”, който дълги години бе използван като музей на Възраждането и съвсем наскоро бе върнат на Варненска митрополия. Към участниците в проявата произнесоха поздравителни слова Негово Високопреосвещенство, а от името на свещенството о. Василий Шаган.
На следващия ден, 10 септември, бе проведен семинар на тема „Литургията като център на живота и мисията на Църквата”. В регионалната библиотека „Пенчо Славейков” беше открита изложба, посветена на 40 години от канонизацията на св. Паисий Хилендарски и 240 години от написването на „История славянобългарска”. Лекция на тема „Просветната мисия и социалната дейност във Великотърновска епархия от Освобождението до Втората световна война” изнесе асистент Росен Русанов от Православния богословски факултет на ВТУ.
На 11 септември бе проведен семинар, посветен на духовно-просветната мисия на Църквата сред подрастващите и младежта. Участие в семинара взеха о. Симеон, ефимерий на СДС, и ас. Росен Русанов от ВТУ.
Вечерта бе представена книгата „Богословие на иконата” на Леонид Успенски от преводача Владимир Генов и редактора на книгата Венета Дякова.
На 12 септември сутринта бе проведен семинар на тема „Организиране на енорийския живот в големия град”. Вечерта беше представена книгата „Да се завърнеш към живота” на йеромонах Анатолий (Берестов). Той изнесе и лекция „Духовно-просветната и социалната мисия на Руската православна църква в съвременния свят”.
Семинарът на 13 септември бе на тема „Енорийският живот”. Вечерта за работата на енорийския духовно-просветен център „Възнесение Господне” в Бургас говори о. Захари Дечев, а лекция „Православието е живот” изнесе о. Василий Шаган.
На следващия ден, Кръстовден, в катедралния храм „Успение Богородично” бе отслужена св. Литургия от Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил в съслужение с храмовото духовенство. От 13 часа бе извършено освещаване на Кръста, издигнат край кв. „Галата”.
В неделя бе отслужена св. Литургия в храм „Св. Архангел Михаил” от храмовото духовенство в съслужение с госта от Руската православна църква йером. Анатолий (Берестов).
Поради големия интерес към работата на Центъра за духовно обгрижване на лица, пострадали от окултни организации, тоталитарни секти и наркомания „Св. Йоан Кронщадски” в Москва, по време на Седмицата на православната книга бяха проведени специализирани семинари, водени от о. Анатолий, посветени на проблемите на наркозависимостта, нейното лечение и окултната заплаха.
Седмицата на православната книга, която вече е традиционна проява, разкрива методичната мисионерска духовно-просветна работа на Варненска митрополия и е от голямо значение за духовната просвета на християните.
Тя се явява форум, на който се обсъждат както богословски, така и проблеми, свързани с мисията на Църквата и енорийския живот.Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         Емилиян ПОГОНЧЕВ          

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!