Митрополит Антоний Сурожки (1914-2003)


В нощта на 4 срещу 5 август в Лондон почина йерархът на Руската Православна църква митрополит Антоний, възглавявал Сурожката православна епархия. За опелото в лондонския катедрален храм „Успение на Пресвета Богородица и на всички светии” пристигнаха Минският и Слуцки митрополит Филарет, патриаршески екзарх на цяла Беларус, представителят на Константинополската патриаршия архиепископ Григорий, Кентърберийският архиепископ Роуън Уйлямс, епископи на Арменската и Сирийската църкви. Присъстваха и пратеници на Уелския принц, представители на посолството на Руската федерация във Великобритания, посланикът на Грузия във Великобритания, както и стекли се от цял свят множество духовни чада на владика Антоний, дошли да почетат със съборната си молитва блажената памет на митрополита.
Митрополит Антоний (в света Андрей Блум) е роден през 1914 г. в Лозана, в семейството на потомствен руски дипломат. Детските си години прекарва в Персия, където е пратен на служба баща му. След Руската революция цялото семейство известно време странства по света, докато накрая се установява в Париж. Там завършва гимназия, където усилено изучава класически езици и литература, след което следва физика, химия и биология във Факултета по точни науки в Сорбоната. След дипломирането си там се записва в Медицинския факултет, който завършва непосредствено преди началото на войната. В продължение на 10 години работи като лекар: до края на войната е първоначално фронтови хирург във Френската армия, а по-късно лекар във Френската съпротива. Няколко дена преди да замине за фронта тайно дава монашески обет, а през 1943 г. е постриган за монах от своя духовник архимандрит Афанасий Нечаев. През 1948 г. е ръкоположен и изпратен да служи като свещеник в Англия. През 1957 г. е хиротонисан в епископски сан. Като Сурожки епископ той е назначен да управлява енориите на Московската патриаршия във Великобритания. От 1966 г. до 1974 г. владика Антоний е бил Патриаршески екзарх на Западна Европа.
Най-добре представят епископ Антоний собствените му слова, които той не е излагал писмено. За него се знае, че е можел да говори завладяващо с часове, че проповедите му са били записвани и разпространявани, за да стигнат и до тези, които не са могли да го чуят. Затова нека му предоставим думата!Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
          ВИЖ ОЩЕ: АМВОН            

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!