БПЦ в чужбина

С Христовото благовестие в Америка

Из живота на българската епархия в САЩ, Канада и Австралия


Милостив е Господ и към клира и миряните на Българската православна епархия в САЩ, Канада и Австралия. Много са случаите през годината, за които можем да Му благодарим и да Го възхвалим за Неговата милувка. Споделяме обаче само трите епархийски събирания, които ни обрадваха, че Господ е сред нас, и с които искаме да се похвалим и пред вас.
От 9 до 13 април се проведе епархийското свещеническо уединение в епархийския просветен център „Мамврийския дъб” в околностите на гр. Сиракюз, щата Ню Йорк. Свещеници и дякони, заедно с епархийския архиерей, в усамотение и далеч от светски и семейни грижи, за 5 дни презаредихме духовните си батерии с пост, молитва, душеполезни беседи, изповед и св. причастие. Толкова затрогващи бяха четенето на целия канон на св. Андрей Критски и пението на целия акатист на св. Богородица, че дървеният параклис „Св. Архангел Михаил” за всички ни беше наистина Синайската планина. Изслушахме беседи за висотата на свещеническото служение, обменихме наставления за образцов живот като свещенослужители, взаимно се утешихме в благодатта да бъдем достойни служители на Бога и народа, един други изповядахме греховете си в изпълнение на закона Христов и очистени, в съботата благо се причастихме. Сутринта в Петата неделя на св. Велик пост обрадвахме енориашите на църквата „Св. Пеображение”, а на вечернята по традиция се насладихме на гостоприемството пак в нашата църква на всички православни свещеници и миряни от Сиракюз.На 18, 19 и 20 юли се състоя 28-ят годишен епархийски събор в Чикаго. Новата българска църква „Св. София” беше в центъра на всички наши мероприятия. За две години тя не само величествено се извиси, но дръзна да бъде и домакин на епархийския ни събор, което е голяма грижа. С основание Негово Светейшество и Св. Синод повишиха в протойерейство енорийския свещеник отец Груйо Попдимитров и наградиха с похвална грамота председателката на тръстиите д-р Виолета Сомова. Разбира се, много още заслужават похвала, но при благовремие за всеки ще се каже добра дума. Утехата ни е, че „всяко добро даяние е всеки съвършен дар” иде от Бога, на Когото благодарим, че не само уголемява и умножава църквите и манастирите ни в епархията, но ни пази в мир и спокойни дни.
В унисон с благопожеланията на Негово Светейшество съборът наистина вложи сили и познания в благородни стремежи и добри душеполезни дела. Одобриха се десетки резолюции, откриха се няколко департамента, засили се мисията и евангелизацията, отпуснаха се семинарски стипендии, гласува се нов бюджет, приеха се пет нови църкви: „Св. Иван Рилски” в Монреал и „Св. Димитър” в Мисисага, Канада, и „Св. София” във Финикс, Аризона, „Св. Тома Близнак” в Хъдсон, Охайо, и манастирът „Св. Сава Освещени” в Детройт, Мичиган, САЩ.
От снимката, направена след службата в новата църква, се вижда колко е доволен народът ни, че Господ ни милва да вървим с вяра и добро виждане напред. С надежда и упование се разделихме с милите домакини в Чикаго до нова среща и нов събор догодина в Детройт, където най-голямата църква в епархията ни „Св. Климент Охридски” ще ни посрещне във велелепния си църковен комплекс.

Третото благодатно събиране се осъществи от 3 до 9 август отново в епархийския ни просветен център „Мамврийският дъб” край Сиракюз. Макар че беше наскоро след епархийския ни събор, около 80 мъже, жени и деца по традиция участваха в конференцията за християнското семейство. Предвид старанията на хора с недобра воля и на някои среди в обществото да се разруши семейството и особено мнението на мнозина сред младите да се бяга от семейния дълг, всички наши теми бяха разработени да стимулират основната клетка на обществото, държавата и Църквата - семейството. Единодушно избрахме св. Анна, майката на св. Богородица, за наш патрон, защото вярваме и сме твърдо убедени в силата на молитвите й за нас пред нейното мило и дългоочаквано чедо - Майката на майките и пресладкия й Внук - Господ наш Иисус Христос.
Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         От канцеларията на св. Митрополия в Ню Йорк      

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!