Новини

Седмица на православната книга - Варна, 8-14 септември 2003 г.


За пета поредна година в престолния град на Варненска и Великопреславска епархия от 8 до 14 септември 2003 г. ще се проведе Седмицата на православната книга. Тази проява се утвърди в живота на Църквата във Варна като форум за срещи и дискусии между християни от всички краища на България, а и на православния свят.
Инициативата за първата Седмица на православната книга през 1999 г. излезе от енорията при храм „Св. Цар Борис” в кв. Аспарухово с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и бе подкрепена от Регионалната библиотека „П. Славейков” - Варна. Книжарница „Благослов” изнесе всичките си книги пред библиотеката и покани някои от авторите на новоизлезли християнски книги (които по това време бяха много малко) и всички издатели на православна литература в България. Въпреки тогавашните спорове между Митрополията и музея на Възраждането за храма „Св. Архангел Михаил”, музеят се включи в Седмицата на павославната книга с изложба на старопечатни книги. Оттогава едноседмичния летен събор на православна литература стана традиционен. През изминалите години подкрепа и участие оказаха Община Варна, Международния фонд „Единство на православните народи”, Българо-германското дружество за социално дело, Балканския православен младежки съюз, Младежки дом - гр. Варна и фондация „Покров Богородичен” - София.
Днес, пет години по-късно, основна база за провеждането на срещите, семинарите и дискусиите на Седмицата на православната книга е Духовно-просветния център, който се разполага във вече върнатия на Митрополията храм „Св. Архангел Михаил”. В него всеки ден през Седмицата ще има сутрешни и вечерни богослужения.
Варненската и Великопреславска св. Митрополия, като основен организатор на Седмицата на православната книга, вижда в нея продължение на традицията на църковната просвета и култура, заложени от учениците на св. св. Кирил и Методий, които са основали Преславската книжовна школа и на традицията на младежките и учителски събори в епархията, които са се провеждали по инициатива на приснопаметния Варненски и Великопреславски Митрополит Симеон.
През изминалите години гости на този форум бяха дякон Андрей Кураев - професор в Свято-Тихоновския богословски институт в Москва, йеромонах Анатолий Берестов - д-р на медицинските науки и ръководител на Душепопечителния център за лица пострадали от окултни учения, тоталитарни секти и наркомания „Св. Йоан Кронщадски” - Москва, издатели и автори на православна литература, преподаватели в Богословските факултети във ВУЗ-овете у нас, много духовници и гости от всички краища на България.
Тази година се очакват гости от Руската православна църква, Сръбската православна църква и Еладската православна църква. Специален гост на Седмицата на православната книга ще бъде Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавраил, който ще представи своята книга „Схиигумения Мария”. От Варненска и Великопреславска св. Митрополия ще се представят трите книги, издадени през 2003 година, както и най-новото издание „Духовните основи на наркоманията”. Освен това ще се представят и ще се продават книгите и на три чуждестранни издателства. Издателският отдел на Московската патриаршия ще предложи богослужебни книги на църковнославянски, а издателство „Сибирска благозвоница” от Москва, учредено специално за просветителска и мисионерска дейност в Сибир, ще предложи книги, свързани с мисията на Православната църква. Издателството на Православния богословски факултет в Белград ще представи научна богословска литература от сръбски автори, както и преводи от чужди автори. През тази година за пръв път на базара на православна литература, наред с продажбата на книги, ще се предлагат видеокасети и икони.
В рамките на Седмицата на православната книга всяка година се провеждат семинари и дискусии посветени на актуални проблеми на обществения и църковен живот. Основна тема на дискусиите сегаще бъде: „Вътрешно църковната мисия”.
В съпътстващата програма на проявата са предвидени видеопрожекции от 9 до 12 септември от 14 ч. в 37 зала на Община Варна от България, Русия и Сърбия, изложба на иконографи в Духовно просветния център ”Св. Архангел Михаил” и изложба на плакати в Младежки дом Варна.
Седмицата на православната книга се превърна в емблематично мероприятия за Църквата във Варна. През цялата година „мисията й” продължава с ежеседмичните лекции, беседи, с гостуването на преподаватели от Богословските факултети, концерти и изложби около по-големите христиански празници, продажбата на книги в книжарницата при Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил”. И така до следващата година...


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!