Новини

Посещение на български архиереи в Русия


От 15 до 24 юли с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и с одобрението на Св. Синод, Техни Високопреосвещенства Видински митрополит Дометиан и Русенски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай и двама столични свещеници участваха в тържествата, посветени на св. Сергий Радонежки.
Гостуването на българската църковна делегация в Москва и в Троицко-Сергиевата лавра бе по покана на Негово Високопреосвещенство Смоленски и Калининградски митрополит Кирил, председател на Отдела за външни църковни връзки при Московската патриаршия, и с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II.
В молитвена прослава на преп. Сергий Радонежки в навечерието на празника бе отслужено всенощно бдение, а на самия празник 18 юли - св. Литургия в съборния лавърски Успенски храм. Светите служби бяха оглавени от Високопреосвещения Мински и Слуцки митрополит Филарет, патриаршески екзарх на цяла Белорусия. Взеха участие гостуващите 20 архиереи от Александрийската, Антиохийската, Българската, Чехско-Словашката и Американската православна църква.
В рамките на програмата официалните представители на БПЦ взеха участие в празнични богослужения, поклониха се на светини на Светата Рус и осъществиха полезни контакти с представители на Руската православна църква.
На 17 юли бяха приети от Високопреосвещения Смоленски и Калининградски митрополит Кирил. В същия ден бяха приети и от ректора на Московската духовна академия и семинария Верейски архиепископ Евгений.
На 19 юли гостуваха на Българското църковно подворие, където бяха тържествено посрещнати от духовенството и благочестивите християни.
На другия ден, неделя, гостите от България отслужиха там св. Литургия, преподадоха благословението на Патриарх Максим на духовенството и богомолния народ и подариха икона на св. Иван Рилски за молитвен спомен.
По случай празника на Казанската икона на Св. Богородица в Московския катедрален Богоявленски събор Негово Светейшество патриарх Алексий II отслужи всенощно бдение, в което взеха участие и българските представители. На самия празник 21 юли Високопреосвещеният Челябински и Златоустовски митрополит Иов отслужи св. Литургия в Богоявленския събор в съслужение с българските и руски архиереи.
Представителите на БПЦ по покана на Преосвещения Кирински еп. Атанасий, представител на Александрийската патриаршия, посетиха подворието с храма „Всех Святих”. Същата вечер бяха гости на представителя на Ватикана в Руската федерация монс. А. Менини.
На 22 юли се поклониха на светините във възстановеното подворие на св. Троицко-Сергиевата лавра и бяха сърдечно приети от наместника архим. Лонгин, възпитаник на СУ „Св. Кл. Охридски”, с наречение за епископ за Саратовската епархия.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
         ЦВ          

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!