Документи

Изявление на Св. Синод на БПЦ по повод убийството на отец Стефан Илиев Камберов от гр. Банско


Светият Синод на Българската православна църква с дълбока покруса посрещна вестта за убийството на свещеник Стефан Илиев Камберов от гр. Банско.
Извършено е убийство. Отнет е човешки живот. Животът на хората е Божи дар и никой няма право да го отнема. За да защити премъдро създадения от Него човешки живот срещу заплахата и унищожението, Бог е изрекъл шестата Божия заповед: „Не убивай!” Всички ние с дълбоко възмущение посрещнахме вестта за безумието на хора, присвоили си правото да отнемат човешки живот и да потъпкват шестата Божия заповед.
Изказваме отечески съболезнования на близките на убития свещеник Стефан Камберов и същевременно осъждаме подбудителите и извършителите на това ужасно деяние.
Наказателната отговорност по българското право е лична.
Светият Синод ясно и категорично заявява, че извършеното тежко престъпление не може в никакъв случай да бъде пре-хвърлено като колективна отговорност към архиереи на Българската православна църква.
Светият Синод не приема да се отправят клевети в общественото и медийно пространство за това, че архиереи са морални подбудители на това престъпление и по този начин да се уронва авторитетът на светата ни Църква.
Изразяваме своето огорчение и съжаление, че някои представители на българската журналистика дават трибуна да бъдат обвинявани Българският патриарх, архиереи на Българската православна църква, българският президент, а така също и министър-председателят на Република България за подбудителство към това престъпление.
С тревога и възмущение констатираме, че определени заинтересовани среди се опитват да манипулират общественото мнение в тази посока, като не се свенят да използват една човешка трагедия за своя користна изгода. Никоя светска институция или светско лице и отделили се и отпаднали от единството на Църквата нямат право да настояват за оставка и да искат снемане на духовния сан от клирик на каноничната Църква или свикване и провеждане на Църковно-народен събор. Това ще бъде нова груба намеса в делата на самоуправляемата Българска православна църква.
Със съжаление трябва за пореден път да заявим пред българската общественост, че дълбоката причина, за да ескалират събитията до този печален край, е разколът в Българската православна църква, създаден през 1992 г. от светската власт.
И днес, изправени пред една от трагичните последици на разкола - зловещото убийство, Светият Синод на Българската православна църква, както нееднократно от създаването на разкола до сега, отново отправя към отпадналите през 1998 година духовници от църковното единство призив за покаяние и възвръщане в лоното на Едната и неделима Българска православна църква.
С удовлетворение посрещаме Изявлението на Съюза на демократичните сили за осъзнатата вина и отговорност, които поемат като политическа сила за създадения през 1992 година разкол в Православната ни църква.
В тези трудни моменти на изпитание всички ние възлагаме надежда на благодатната Божия помощ. Разчитаме и на мъдростта и далновидността на държавниците и родолюбивата ни общественост. Надяваме се, че народното представителство ще се обедини около ключови принципи, които да бъдат основа на новия Закон за вероизповеданията, който да гарантира на Българската православна църква в единство свободно да изпълнява своята душеспасителна мисия и народополезна дейност.


София
30 юли 2002 г.

Председател на Св. Синод
МАКСИМ
Патриарх Български

Членове на Св. Синод:

† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Пловдивски митрополит АРСЕНИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ
† Американски, Канадски и Австралийски митрополит ЙОСИФ
† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Русенски митрополит НЕОФИТ
† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!