Към читателите

Ако Авел беше убил Каин... - за последните медийни манипулации срещу Църквата


В нощта срещу 22 юли край манастира „Св. Пантелеймон” в Добринище е бил пребит до смърт пребиваващият в разкол свещеник Стефан Камбeров. Престъплението, разбира се, бе шумно отразено в медиите. „Шоуто на Слави” не остана по-назад и доста прибързано предложи сърцераздирателен монолог с елементи на поучение. Цялата общественост бе дълбоко скандализирана.
След това се оказа, че случаят е твърде мъгляв. Още не се знае кой е извършил потресаващото убийство. Какво точно се е случило, тепърва предстои да разберем. Още се води следствие.
Но вестниците вече произведоха заглавия, че „Максимови попове са убили свещеник”. Грубо беше нарушен професионалният журналистически принцип да не се поместват имена на заподозрени преди да има доказателства. Най-безпощадно бяха цитирани и малки, и фамилни имена, без някой да се интересува за авторитета и човешките права на тези хора в случай, че се окажат невинни.
Някой много бързаше това да стане.
И някои много бързаха да реагират.
На 26 юли малобройна екзалтирана тълпа организира демонстрация пред сградата на Светия Синод. Начело беше самозваният „софийски митрополит” Инокентий. Престъплението в Добринище беше повод за тях да крещят хулни и несмислени неща по адрес на Всеправославния събор, Българския патриарх Максим, Св. Синод, Неврокопския митрополит Натанаил, митрополити и епископи, Дирекцията по вероизповеданията и всеки, който някога или сега е изразил несъгласие с беззаконието на разкола. Под общия знаменател убийци бяха поставени всички български православни християни, които не са в разкол. А те са повечето.
Това беше търсеният ефект от една непочтена медийна манипулация.
Ако се окаже, че убиецът не е бил свещеник, няма да си отдъхнем с облекчение. Никой няма да се радва.
Ако се окаже вярно обратното, то пак е ясно, че убиец не може да остане в свещенически сан. Той незабавно подлежи на низвержение.
Човек е убил човек. Това е достатъчно ужасно. Обществото го нарича престъпление, а Църквата - смъртен грях.
Като хора всички скърбим за смъртта на Стефан Камберов и изказваме искрените си съболезнования.
Но когато едно криминално деяние и една човешка трагедия се използват за отчаяно отстояване на вече остаряващи политически и икономически интереси, това е недопустимо.
Дали „канонични” са посегнали на „разколник”, в случая не е от значение. Ако Авел беше убил Каин, това нямаше да промени отношението ни към греха на убийството.


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
        


В следващия брой ще бъде отпечатан пълният текст на официалното изявление на Св. Синод по случая.

От редакцията

Виж още: "От какво се скандализираме?"
ЦВ Брой 5, 1-15 март 2002 год.

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!