Моите прошения след утренята


Господи, Иисусе Христе, Боже наш, чуй молитвата на мене грешния и недостоен Твой раб и помогни на всички ученици и студенти, дай им разум и знание, за да напредват в науките и завършат с успех образованието си, за полза на светата ни Църква, народ и родина.
Дай, Господи, на младежите - момчета и момичета, разум и честолюбие, да се запазят от плътски и други светски удоволствия и съблазни, за да останат девствени до венчание.
Дай, Господи, успешно и скорошно задомяване на онези, които по една или друга причина са позакъснели с това, дарувай им щастлив, богоугоден семеен живот.
Дай, Господи, на брачните двойки, които по една или друга причина са останали неплодни, да си родят деца, за радост в семействата им и за слава на Твоето свято име.
Дай, Господи, на бременните жени по-лека бременност и безболезнено освобождаване от нея.
Помогни, Господи, на разведените по една или друга причина, дай им разум и желание да се съберат и да си отгледат децата с обич.
Помогни, Господи, и милостно погледни на тези млади мъже и жени, които остават във вдовство, да не паднат в униние и блудство и макар да е много трудно, да си отгледат и уредят децата, и останат с чисти сърца.
Дай, Господи, на тези, които са болни поради греховете си, да оздравеят, та и те с радост да славят Твоето свято име.
Дай, Господи, по Твоята голяма милост на слепите зрение, на глухите - слух, на немите - говор, на хромите - прохождане, та и те да славят и прославят Твоето свято име.
Дай, Господи, на безразсъдните разум, на престъпниците - страх от Твоя Божествен съд, на затворниците - осъзнаване на вината си и разкайване за греха, по-леко излежаване на присъдите и поправяне на живота им след излизане от затвора.
Дай, Господи, на неверниците просветление на душите им, за да познаят Твоята истина и прославят Твоето свято име.
Дай, Господи, на немощните и остарелите Твои раби търпение и воля, безропотно да понасят теготите и старческите немощи в живота си и до последния си издъх да славят и прославят Твоето свято име.

Амин!


Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
        

Отец Георги АШИКОВ    

Oт същия автор:

        

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!