Документи

Държавни институции засвидетелстваха високо признание и добра воля за сътрудничество с БПЦ


Със заповед № 131 от 3 юни 2002 г., издадена от началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов, на Негово Светейшество Българския патриарх Максим бе присъдена висока награда - голям плакет на Генералния щаб, „за значителен принос в развитието на връзките между Българската православна църква и Българската армия и утвърждаване на нравствените ценности сред българското войнство”.
Копие от заповедта бе изпратено до Негово Светейшество, придружено със следното благодарствено писмо от 23 юни, изразяващо признание към светата ни Българска православна църква:
„Ваше Светейшество,
Имам честта от името на ръководството на Генералния щаб на Българската армия и от свое име да изразя нашата искрена благодарност за личната Ви съпричастност и съдействие за развитие на връзките между Българската православна църква и Българската армия.
През последните години духовното общение между свещенослужителите и христолюбивото българско войнство придоби нови измерения и се превърна в неразделна част от армейската обредност.
Ние високо ценим Вашата патриаршеска мъдрост и словото Ви, което ни помага да надмогнем ежедневната суета и да осмислим непреходните нравствени ценности.
Вашето човешко, задушевно, стоплящо отношение към воините от армията сгрява сърцата и ни дава сили в трудното време, в което живеем, за да работим усърдно за укрепване мощта на българската държава.
Моля да приемете пожеланията ми за много здраве и още дълги години достолепно и успешно ръководство на светата Българска православна църква.
Ген. Михо Михов”


На заседание от 17 юни Св. Синод разгледа писмото и реши да присъди на ген. Михо Михов църковния орден „Св. Кирил и Методий” I степен за достойното му служение като началник на Генералния щаб на Българската армия, за благожелателното му отношение към светата ни Църква и нейната душеполезна мисия, насочена към духовното възрастване на христолюбивото ни войнство и утвърждаване на добродетелния живот и напредъка на обществото.Църковен вестник
Духовна култура
Архив по автори
Архив по броеве

E-книги

Книга за гости
Връзки
За нас...
                     

 Tази страница е част от архив, който вече не се поддържа!
Заповядайте в новия православен портал Двери БГ!